ABD'de mortgage faizi ve başvuruları düştü

Amerika'da Mortgage Bankalar Birliği (MBA), tarafından açıklanan resmi verilere göre ülkede hem konut kredisi faiz oranları hem de başvuruları düştü.
ABD'de mortgage faizi ve başvuruları düştü

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika'da da enflasyon oranlarında yükseliş yaşanırken ABD Merkez Bankası FED parasal sıkılaşma politikası izlemeye başlamıştı. Yürütülen politikalar kapsamında sıkı bir şekilde enflasyonla mücadeleye geçirilirken FED beklenen gevşeme sinyallerini vermemişti. Süreçte beklenen mortgage verileri MBA tarafından açıklandı.

ABD'DE MORTGAGE BAŞVURULARI DÜŞTÜ!

MBA Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, finansal piyasalardaki birkaç haftalık oynaklığın ardından hem mortgage oranları hem de başvurularının istikrara kavuştuğunu, bunun da mortgage faizlerinde düşüşe yol açtığını belirtti. Satın alma başvurularındaki düşüşe işaret eden Kan, "Artan envanter seviyelerine rağmen konut satışları yavaşladı. Daha düşük mortgage faizlerine rağmen potansiyel alıcılar artık daha fazla seçenek olduğu için daha seçici olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklanan resmi rakamlara göre Amerika'da yapılan mortgage başvuruları bir önceki haftaya oranla yüzde 10,1 oranında düşüş gösterdi. Yeni konut alımına yönelik olan başvurular yüzde 5 oranında düşerken konut kredisi yapılandırma için yapılan başvurularda ise yüzde 15'lik düşüş yaşandı. 30 yıllık mortgage faiz oranı ise yüzde 6,50 seviyesine düşerek Mayıs 2023 tarihinden bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

Genel Yayın Yönetmeni