ABD'de yeni konut satışı rakamları piyasaları şaşırttı!

ABD’de yeni konut satışlarına dair veriler açıklandı. Kasım ayı verilerine göre yeni konut satışları ABD’de piyasa beklentilerinin aksine yükseldi.
ABD'de yeni konut satışı rakamları piyasaları şaşırttı!

ABD’de konut sektörü için oldukça olumsuz olan piyasa görünümünde değişikliklerin başladığı bildirildi. ABD Ticaret Bakanlığı Kasım ayına ilişkin yeni konut satışı istatistiklerini açıkladı. Açıklanan bu veriye göre ABD’de yeni konut satışları Kasım ayında mevsim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 5,8 oranında artış kaydetti. ABD’de Kasım ayında toplamda 640 bin adet yeni konut satışı yapıldığı belirtildi.

ABD'DE YENİ KONUT SATIŞLARI DÜZELİYOR!

Yeni konut satışlarına dair açıklanan verilerin piyasa beklentileri ile karşılaştırılmasında çok önemli neticeler ortaya çıktı. Piyasa beklentilerine göre ABD’de yeni konut satışları Kasım ayında yüzde 4,7 oranında gerileyecekti ve sadece 600 bin adet konut satışı gerçekleşecekti. Ancak açıklanan veriler piyasa beklentilerini olumlu anlamda aştı. Çıkan bu sonuç ile ABD’de konut sektörünün sorunlarını aşmaya başladığı şeklinde değerlendirmeler yapılmaya başlandı.

ABD’de yeni konut satışları Ekim ayında yüzde 8,2 oranında artmış ve 605 bin adet konut satışı yapılmıştı. Kasım ayında da yükselişin devam ettiği görüldü. 2021 yılının Kasım ayı yeni konut satış rakamlarına göre ise yüzde 15,3 oranında azalma yaşandığı bildirildi. Konut sektörü ABD’de henüz 2021 verilerini yakalamaktan biraz uzak durumda bulunuyor.

Kasım ayında ABD’de satışa çıkarılan yeni konutların ortalama satış fiyatlarına dair veriler de açıklandı. Buna göre bir önceki yılın aynı ayına göre Kasım ayında konut fiyatları yüzde 9,5 oranında arttı. Bu dönemde ortalama konut fiyatlarının 471.200 dolara çıktığı belirtildi.

ABD konut sektörünün uzmanları gerçekleşen yeni konut satışlarındaki artışların beklenmediğini belirttiler. Hem fiyatların artması hem de konut kredisi faiz oranlarındaki yüksekliğe rağmen meydana gelen bu satıl rakamı yükselişinin nedenleri sorgulanmaya başlandı.