Açık artırma ile fahiş fiyata ev kiralamaya başladılar!

Bazı ev sahipleri ile emlakçıların kiralamada açık artırma modeline geçtiklerine dair şikayetler artmaya başladı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa böyle bir durumda karşılaşan vatandaşların şikayetçi olmaları gerektiğini söyledi.
Açık artırma ile fahiş fiyata ev kiralamaya başladılar!

Kiralık ev bulmak için özellikle İstanbul’da vatandaşlar çok yoğun bir arayışa girmek zorunda kalıyorlar. Kiralık ev bulunsa dahi bütçelerine uygun bir ev bulamayan vatandaşlar büyük bir barınma krizi ile karşı karşıya kalıyorlar. Böyle bir ortamda bir de bazı fırsatçı emlakçılar ile ev sahiplerinin yüksek kira bedeli belirleyebilmek için açık artırma modeliyle ev kiralamaya başladıkları bildirildi.

KİRALIK EV İÇİN AÇIK ARTIRMA YAPIYORLAR!

Ev sahipleri evlerini önce kiraya çıkarıp teklif bekliyorlar. Bir talipli ilanda yazılı olan tutarı vermeyi kabul edince ise daha yüksek fiyat veren var diyerek fiyat pazarlığına başlıyor. İlandaki fiyatın çok üzerinde bir rakama en yüksek teklifi yapan kişiye ev kiralanıyor. İlanda yazılı olan fiyat normal bir seviyede yer alsa bile açık artırma usulü ile kira fiyatı fahiş tutara çıkabiliyor. Aynı sistemi bazı emlakçılar da uygulayarak kiraları akıl almaz seviyelere çekebiliyorlar.

Yaşanan açık artırma ile kiralama sorununa dair İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa bir açıklama yaparak, “Çok yaygın olmasa da bu konuda biz de şikayet alıyoruz. Ev sahipleri ile bazı emlakçılar kiracılar arasındaki rekabeti bu şekilde kızıştırıyorlar. Aslında bir çeşit pazarlık sistemi gibi görünüyor. Serbest piyasada her ürün için pazarlık yapılabilir. Ancak eğer bu durum kötüye kullanılıyorsa ve haksız fiyat artışı yapılıyorsa şikayet etmek gerekiyor.” dedi.

ŞİKAYET ETMEK GEREKİYOR

Kiracılara uyarı yapan Nizameddin Aşa, “Kiracıyı mağdur edecek fahiş fiyat artışı yapıldığı tespit edildiği an ceza uygulanır. Fırsatçılık ve fahiş fiyat cezası verilebilir böyle kişilere. Manipülasyon yapılıyorsa ve piyasanın fiyatı yükseltiyorsa bu cezaya tabidir. Lakin bu durumlar karşılaşan vatandaşlar şikayetçi olmalıdırlar. Vatandaşlarımız Ticaret Bakanlığı’nın il müdürlüklerine giderek bu şikayeti yapabilirler.” ifadelerini kullandı.