Adalet Bakanı Bozdağ Duyurdu! Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Zorunlu Hale Getirilecek

Kirada orta yol bulunamaması nedeniyle ev sahipleri ile kiracıların sık sık davalık olmaları nedeniyle yargının iş gücü arttı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kiraya arabuluculuk geleceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Bozdağ Duyurdu! Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Zorunlu Hale Getirilecek

Kira sözleşmelerinde kaynaklanan uyuşmazlıklar günümüzde en çok yaşanan sorunlardan bir tanesi. En çok da kira tutarının belirlenmesinde ev sahibi ve kiracı sık sık davalık oluyor. Bu durumda yargının iş yükü artarken davaların da yıllarca sürmesine neden oluyor. Adalet Bakanlığı ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıkların kısa sürede çözülüp mağduriyetlerin giderilmesi için kirada arabuluculuk uygulaması için çalışmalara başladı. Konuya ilişkin açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi.

Bozdağ, AK Parti Genel Merkezi'nde İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen, "81 İl Kurum Ziyaretleri Değerlendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılacağını söyleyen Bozdağ, kira uyuşmazlıklarının da bu kapsama alınacağını, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bozdağ Duyurdu! Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Zorunlu Hale Getirilecek

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA DAVA AÇILABİLECEK

Yeni düzenleme ile işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesini sağlayan arabuluculuk kira uyuşmazlıklarında da uygulanacak. Kiraların ödenmemesi durumunda ya da kira tutarının belirlenememesi durumunda ev sahipleri ve kiracılar önce arabulucuya gidecek. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek.

Mevcut olarak iş, ticaret, tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu olan arabuluculukta bu zamana kadar 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328'inde anlaşma sağlandı. Başarı oranı %69 oran arabuluculuk sayesinde uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuldu.