Aidat Ödemeyen Kiracıya İcra Takibi Yapılır Mı?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemesi yapmayan kiracılara icra takibi başlatılıp başlatılamayacağı merak ediliyor. Aidat ödemeyen kiracı icraya verilir mi?
Aidat Ödemeyen Kiracıya İcra Takibi Yapılır Mı?

Apartman ve sitelerde genel işleyişin ve ortak yaşamın devamı için yapılması gereken harcamalar kat maliklerinden aidat adı altında toplanan paralar ile karşılanmaktadır. Bağımsız bölüm sahibi olan kat malikleri aidat ödemelerine katılmak zorundadırlar. Aidat ödemesi yapmayan kat malikleri hakkında yönetimlerin icra takibi başlatma hakları vardır. Hatta aidat borcunu ödemediği için evleri icra yoluyla satılan kat malikleri dahi vardır.

AİDAT BORCU ÖDEMEYEN KİRACIYA İCRA TAKİBİ YAPILIR MI?

Bir evin kiraya verilmesi durumunda aidat ödemeleri kiracılar tarafından yapılmaktadır. Ancak kiracılar kullanıma dayalı masraflara dair aidat öderler. Apartman veya sitelerde demirbaş masraflarına kiracılar kesinlikle katılmazlar. Buna karşın kiracılar ödemeleri gereken aidatları zaman zaman ödemeyebiliyorlar. Böyle bir durumda ise yönetimler zor durumda kalıyor ve apartman hizmetlerinde aksama meydana geliyor. Aidat ödenmediğinde ise buna dair yasal süreç başlatılmak isteniyor. Kiracının ödemediği aidata karşı ne yapılabilir?

Apartman ve site yönetimlerinin aidat ödemesi yapmayan kiracılara dair direkt bir uygulaması olmamaktadır. Aidat borcu nedeniyle kiracı hakkında icra takibi başlatılamıyor. Aidat borcundan dolayı sorumlu tutulması gerek ise ev sahipleridir. Yönetimler ev sahipleri hakkında kiracının aidat borcu nedeniyle icra takibi başlatabilirler. Kiracılar aidat ödemeleri konusunda sorumlu tutulsalar da bir yaptırım ile karşılaşmıyorlar. Ev shaiplerinin bundan dolayı kiracının aidat ödemelerini takip etmeleri gerekiyor.

Kiracılara aidat ödemesi yapmadıkları için yaptırım imkanı sadece ev sahiplerine hak olarak tanınmıştır. Böyle bir durumda ev sahipleri aidat ödemesi yapmayan kiracının kira sözleşmesini sona erdirme hakkına sahip olurlar. Böyle bir durumda aidat borcu yüzünden kiracılar evden çıkarılabilirler. Ancak bunun dışında bir yaptırım kararı alınamaktadır.

Emlak365.com