Aile Konutu Nedir, Şerh Koyma İşlemi Nasıl Yapılır?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında hukuk hayatında yer alan aile konutu kavramı kanunda yer almıyor. Fakat Türk Medeni Kanunu gerekçesinde bu kavrama ilişkin “ eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân” olarak tanımlama yer alıyor. Türk Medeni Kanunu dışında aile konutu kavramı “eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mekân” olarak yer alıyor. Aile konutu olabilmesi için resmi evlilik birliği ile bir araya gelmiş aile ve ailenin yaşadığı ortak konut olması gerekiyor.
AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR, NE ANLAMA GELİR?
Yaşanılan konutun, mülkiyet hakkına sahip eşin diğer eşin rızası olmadan devretmesi, bir hakla sınırlandırması, kira sözleşmesi var ise diğer eşin rızası olmadan bu sözleşmenin feshedilmesi aile birliğini ve mutluluğu bozarak ailenin ve geleceğine zarar vererek toplumsal yapıyı bozar. Bu durumun önüne geçebilmek için de aile konutu şerhi ile eşin konut üzerindeki tasarrufları diğer eşin rızasına bağlanır.
Aile konutu şerhi olan konutlarda gayrimenkulün kira sözleşmesi, mülkiyet hakkı, malik veya taraf olmayan eşin rızası olmadan devredilemez ve konut üzerindeki hakları sınırlandırılamaz. Ailenin menfaati için eşlerden birinin rıza göstermemesi durumunda diğer eş, hakim müdahalesi talep edebilir. .C. Başbakanlık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce çıkarılan 1.6.2002 tarih ve 2002/7 No’lu genelge uyarınca, tapu kütüğüne aile konutu şerhi, malik olmayan eşin talebi ile verilebilir. Evlilik birliğinin resmi olarak devam ettiğini gösteren belge ile muhtardan alınacak ikametgah halinde tapu müdürlüğü şerh verebilir. Aile konutuna konulan şerh, evlilik, ölüm, boşanma, iptali ve sair sebepler ile sona erinceye kadar devam eder.