Aile Konutunun Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır, Kime Kalır?
Mira spaylaşımlarının özel durumları oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kişinin vefat etmesi durumunda sahip olduğu gayrimenkuller yasal mirasçıları tarafından miras payları oranında paylaştırılırlar. Ancak bazı özel durumlarda farklı bir mira spaylaşımı ilkeleri uygulanabilir. Bu özel durumlardan birisi de aile konutu meselesidir. Aile konutunun miras paylaşımı ne şekilde, hangi kurallarla yapılmaktadır?
AİLE KONUTUNUN MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?
Şeklen aile konutunun mira spaylaşımı diğer gayrimenkullerden farklı değildir. Aile konutunun mülkiyet sahibi olan eşin vefat etmesi durumunda onun yasal mirasçılar miras payları oranında hak sahibi olurlar. Bu miras paylaşımı sağ kalan eş ile vefat eden kişinin çocukları arasında yapıldığı gibi çocukların olmaması durumunda sağ kalan eş ile vefat edenin anne ve babası veya kardeşleri arasında da yapılabilir.
Kanun aile konutu meselesinde özel bir uygulamaya müsaade etmektedir. Buna göre aile konutu miras paylaşımında eğer sağ kalan eşin talebi olursa bu konutun tamamı ona kalabilir. Lakin burada herhangi bir haksızlığı, fazla miras payına izin verilmemektedir. Aile konutu kendisine kalacak olan eş diğer gayrimenkul mirasından daha az pay alacaktır. Eğer başka miras yoksa diğer mirasçıların miras payları karşılığında ödeme yapılması da uygulanan usullerden birisidir.
Aile konutu için miras hakkı talep etmenin eşler açısından bazı şartları vardır. Vefat eden kişi ile miras hakkı iddia eden kişi arasındaki evlilik birliği ölüm haricinde bir nedenle sona erdirilmemiş olmamalıdır. Boşanan eşlere mirasçı olsalar dahi böyle bir imkan kanun tarafından sağlanmamaktadır. Bu durumda herkes miras payı oranında aile konutu farkı olmaksızın mira shaklarını alabilmektedirler.