Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatı için Putin'den kritik imza!

Yapımı tamamlandığında Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olması nedeniyle büyük önem taşıyan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesi için Rusya Devlet Başkanı Putin beklenen imzayı attı.
Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatı için Putin'den kritik imza!

Akkuyu NGS projesinde hatırlanacağı üzere 26 Temmuz tarihinde Türkiye'den IC İçtaş şirketi ile Rus firması arasında imzalanan mühendislik, satın alma ve inşaat anlaşması iptal edilmişti. Taraflar daha sonra karşılıklı olarak uzlaşmaya varmış, yeni anlaşma imzalanmıştı. 

30 Temmuz tarihinde TSM Enerji adı altında 3 Rus ortak tarafından kurulan yeni şirket ile yola devam edileceği ilan edilen Akkuyu NGS projesi için İçtaş itiraz hakkını kullanmıştı. Yapılan itiraz sonrasında 2 ülke arasında en üst düzeyde görüşmeler başlamıştı. 

AKKUYU NGS PROJESİNDE SON DURUM NE?

Toplamda 4 reaktör ile elektrik üretimine başlayacak olan Akkuyu NGS projesinde ilk reaktörün 2023 yılında devreye girmesi planlanıyordu. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında dev projenin akıbeti de merak konusu olmuştu. Ancak projede hiçbir aksama yaşanmayacağının sözü verilmişti. 

Akkuyu Nükleer A.Ş. olarak anılan şirketin hayata geçireceği dev projede Türk ortağı ile anlaşmazlık yaşanmış, bu sorunun çözümü için iki ülke bürokratları üst düzeyde devreye girmişti Yaşanan süreçte toplam maliyeti 20 milyar dolar olarak açıklanan proje için hazırlanan son sözleşmeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin imzaladı ve 2 şirket arasındaki anlaşma resmiyet kazanmış oldu. 

Dev proje tamamlandığında Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olmasının yanı sıra enerjide dışa bağımlılığı azaltması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Özellikle son dönemde yaşanan enerji krizi nedeniyle projenin önemi daha da artmıştı.