Aktif Plan Çizim Yöntemi Nedir?

Emlak alanında çok sık kullanılan terimlerden birisi olan Aktif Plan Çizim Yöntemi hakkında sizlere bazı değerlendirmelerde bulunacağız.
Aktif Plan Çizim Yöntemi Nedir?

Emlak alanında çok sık kullanılan terimlerden birisi olan Aktif Plan Çizim Yöntemi hakkında sizlere bazı değerlendirmelerde bulunacağız.

Şehir planlaması yapılırken planlaması yapılan şehrin tamamının bir bütün olarak ele alınarak çizimin gerçekleştirildiği yöntem aktif plan çizim yöntemi olarak adlandırılır. Şehrin geleceğinin ayrıntılı olarak işlendiği bu yöntemde;




  • Şehirde yer alan ve alacak olan tüm yollar ve genişlikleri,

  • İmar ada ve boyutları,

  • Bina biçim ve yükseklik bilgileri



Gibi ayrıntıların tamamına detaylı bir şekilde çizimlerde yer verilmektedir. Böylece şehirde gelecek yıllarda gerçekleşecek tüm gelişimler önceden planlanarak kayıt altına alınmaktadır.



Aktif Çizim Yöntemi Neden Önemlidir?



Şehir planlaması şehirlerin muhtemel büyümelerini tahmin etmek, yönlendirmek ve büyümenin getirdiği alt yapı hizmetlerini yerine getirebilmek amacıyla uzun vadeli dönemi kapsayacak şekilde hazırlanmaktadır. Planlama aşamasında şehir planlama uzmanları tarafından;




  • Şehrin planlı büyümesinin sağlanması,

  • Planlama eksikliği nedeniyle organizasyon eksiklerinin yaşanarak verilmesi gereken kamu hizmetlerinde eksiklik yaşanmasının önlenmesi,

  • Şehrin ekonomik kaynaklarının kullanım planlamasının yapılabilmesi



Açısından büyük bir titizlikle yapılarak aktif çizim yöntemi ile paftalara aktarılmaktadır. Paftalarda mevcut alt yapı hizmetleri detaylıca belirtilerek şehrin büyümesinin yönlendirileceği bölgeler belirlenir ve bu bölgelere yapılacak alt yapı hizmetleri plan üzerinde gösterilir. Böylece mevcut planlama mahalli idarelerde yaşanacak muhtemel değişimlerden etkilenmeden uzun yıllar boyunca şehir planına sadık kalınarak hizmetlerin yapılması gereken süreler içerisinde tamamlanması sağlanabilir.



Aktif Çizim Yöntemini Hangi Kurum Hazırlar?



Bilindiği üzere;




  • Şehir içerisinde yapılacak alt yapı yatırımları,

  • Şehir içi yol ve tretuvarları,

  • İmar planlarında yapılan değişimler



Mahalli idarelerce (belediyeler) gerçekleştirilir. Bu hizmetlerin planlı ve bütçe dahilinde gerçekleştirilebilmesi için koordineli bir çalışma gerekir ve mahalli idareler bu koordineyi sağlamak için aktif çizim yöntemi hazırlama mahalli idarelere aittir ve mahalli idareler şehir planlamasını bünyelerinde çalışan şehir planlama uzmanları aracılığıyla yaparlar.



Aktif çizim yöntemi ile paftalara işlenen mevcut planlamalar doğrultusunda tüm şehirde yapılacak olan yatırımlar tek bir plan üzerinden takip edilerek koordineli bir şekilde şehrin büyümesine paralel olarak yapılacak alt yapı hizmetlerinin tamamlanması ve takibi gerçekleştirilebilir.



Emlak365.com