Alanlar pişman mı olacak? Konutlar bir bir boşa çıkacak fiyatlar çakılacak! Ev sahiplerini kara kara düşündüren açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 milyon Suriyelinin geri dönmesine ilişkin planının tutması durumunda 200 bin konutun boşalacağı ve konut fiyatlarının birden çok sert düşeceği tahmin edildi.
Alanlar pişman mı olacak? Konutlar bir bir boşa çıkacak fiyatlar çakılacak! Ev sahiplerini kara kara düşündüren açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilerin geri gönderilmesi planı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de devam eden ev projelerinin tamamlanmasının ardından bir milyon Suriyelinin geri gönderileceğini duyurmuştu. Eğer plan işler ve 1 milyon Suriyeli geri gönderilirse konut fiyatlarının nasıl değişeceği yorumlandı.

KONUT FİYATLARI ÇAKILIR YORUMU GELDİ

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuşmasında konut sektörünün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu yabancıların konut edinmelerine ilişkin detayları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planı üzerinde de bir değerlendirmede bulunan TÜKONFED Başkanı plan gerçekleşirse fiyatların nasıl değişeceğini açıkladı.

Kamu Otoritesi Devreye Girer

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu konuşmasının başında, konut fiyatlarının geldiği son noktayı değerlendirdi. Bu noktada fiyatların çok yükeldiğini ifade eden Ağaoğlu "Her gayrimenkulün belediyelere kaydedilmiş 4 yılda bir Emlak Değerleme Komisyonu'nca belirlenmiş rayiç bedelleri var. Devletin temel ihtiyaçlarla ilgili olarak düzenleyici ve sınırlayıcı bir rolü var. Bugün ev fiyatları çığırından çıkmış durumda." dedi. Bu durumda neler olabileceğine ilişkin beklentilerini de açıklayan Ağaoğlu kamu otoritesinin devreye girebileceğini söyledi.

Fiyatlar Çakılacak Açıklaması

Açıklamalarının devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli planı üzerinden bir değerlendirmede bulunan TÜKONFED Başkanı fiyatların çakılabileceğini aktardı. Ağaoğlu bu noktada " 1 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesi demek yaklaşık 200-250 bin konutun boşa çıkması demek, ayrıca yabancılara konut satışında vatandaşlık edinebilme sınırı 250 binden dolardan 400 bine dolara çekiliyor. Bu sebeple, fiyatlar tepe taklak olabilir. Şu anda dalgalı bir seyir var." değerlendirmesinde bulundu.

YÜKSEK KİRA FİYATLARINA DEVLET ÇÖZÜMÜ

Kira fiyatlarının çok yükselmesine ilişkin bir değerlendirmede Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli'den geldi Dereli yurtdışından bazı örnekler vererek yapmış olduğu değerlendirmesinde fiyatların nasıl dengelendiğini ifade etti.

Birçok ülkede kamuya ait konutların olduğu bu durumda fiyatların dengelenebildiği vurgulandı. Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli "Türkiye'de kamunun sahip olduğu konut yok. Almanya ve Fransa'da birçok belediye ve kuruluşun konutları var. Onların ellerinde bu konutlar olduğu için piyasayı kontrol etmeye sahipler" dedi. Dereli konuşmasını ise fiyatların aşağı doğru çekilme olasılığı var diyerek tamamladı.