Altılı Masa'nın konut ve barınma vaatleri! Boş ev vergisi geliyor

Özellikle de pandemi döneminde yaşanan fiyat artışları beraberinde büyük bir barınma krizi yaşandı. Ev kiraları ve konut fiyatları alev alırken altılı masa konut ve barınma vaatlerini açıkladı.
Altılı Masa'nın konut ve barınma vaatleri! Boş ev vergisi geliyor

Altılı Masa'nın konut ve barınma vaatleri! Boş ev vergisi geliyor - Seçim tarihinin 14 Mayıs 2023 tarihi olarak netleşmesi ile beraber partilerin de seçim yarışları başlamıştı. Seçime AK Parti, MHP ve BBP bir kere daha Cumhur ittifakı olarak katılırken millet ittifakı ise altılı masa olarak seçime girme kararı almıştı. 

CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra altılı masaya Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de ittifaka katılmıştı. Yürütülen çalışmalar sonucunda İYİ Parti ile yaşanan pürüze rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı olarak kamuoyuna açıklanmıştı. Altılı masanın adayının belirlenmesi ile ortak politikalar mutabakat metni yayımlandı. 

ALTILI MASA'NIN KONUT VE BARINMA HAKKI VAATLERİ! 

‘Konut Edinme-Barınma Hakkı’’ kapsamında herkesin sağlıklı, güvenli, alt yapısı tamamlanmış konuta erişimini kolaylaştıracak tedbirler alacağız.

Toplu Konut İdaresi’nin asıl görevi olan Sosyal Konut üretimine odaklanmasını sağlayacak, bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynakları tahsis edeceğiz.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanununu halkın elini kolunu bağlayan, afet önlemeden çok haksız servet transferine hizmet eden bir yapıdan çıkaracağız.

Sağlayacağımız güven, istikrar ve düşük enflasyon ortamıyla maliyetlerin öngörülebilir hale gelmesini sağlayacak, uzun vadeli ve ödenebilir finans imkanlarının önünü açacağız.

Konut sahibi olmak isteyen alt gelir grubu vatandaşlara ve/veya dezavantajlı kesimlere uzun vadeli ve uygun koşullu kredi imkanları sağlayacağız.

Sosyal konut üretimini hızlandıracak, dar gelirli ailelerin kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olmalarını ya da düşük bir bedelle kiralayabilmelerini sağlayacağız.

Dezavantajlı grupların, yeni evlenenlerin, uzun süre işsiz olanların sosyal konut imkanından öncelikle yararlanmasını sağlayacağız.

Konut birlikleri ve kooperatiflerinin dar gelirliler için kiralık sosyal konut inşa etmelerini olanaklı hale getireceğiz.

Sosyal konut satın alanların belli süreyle özel haller dışında bu konutları satmalarının veya kiraya vermelerinin önüne geçeceğiz.

Kirada oturan dar gelirli yurttaşlarımıza gelir düzeylerine göre kira yardımı yapacağız.

Bir evin belirli bir süre el değiştirmemesi ve kiraya verilmemesi durumunda boş ev vergisi alınmasına ilişkin düzenleme yapacağız.

Emlak rayiç bedellerini güncel piyasa değerleri ile uyumlu hale getireceğiz.

Altılı Masa'nın konut ve barınma vaatleri! Boş ev vergisi geliyor

Yayımlanan mutabakatta konut ve barınma vaatleri bu şekilde açıklanmış oldu.