Altını doları bıraktı! İslam Memiş emlak sektöründeki büyük tehlikeyi açıklayarak biran önce ev alın dedi

Altın ve dolar yorumları ile gündeme gelen İslam Memiş son olarak emlak piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kitlesel göç uyarısında bulunan Memiş vatandaşların ev almalarını önerdi.
Altını doları bıraktı! İslam Memiş emlak sektöründeki büyük tehlikeyi açıklayarak biran önce ev alın dedi

Emlak365.com - Türkiye'nin yabancılara konut satış politakasında birkaç yıl önce yapılan değişiklik ile 250 bin doları olup ev alanlar vatandaşlık veriliyor. Bu düzenleme ile yabancılara konut satışları artarken Para ve Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş bu konuda oluşan tehlikeye dair açıklamalarda bulundu.

İSLAM MEMİŞ EMLAK PİYASASINDA OLUŞAN TEHLİKEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

İslam Memiş bir televizyon programında yapmış olduğu değerlendirmesinde; emlak sektöründe yabancı yatırımcıların dev bir rant piyasası oluşturduğunu söyledi. Memiş, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların 250 bin dolar karşılığında gayrimenkul almaları durumunda vatandaşlık aldıklarını iafade ederek bu yabancıların daha sonra kendi maliyet ve üzerine kar ekleyerek gayrimenkulleri sattıklarını söyledi. Oluşan piyasada da fiyatların arttığını ifade eden memiş kendi ülkemizde o sermaye sahiplerine muhtaç kalındığını söyledi.

Yabancıların oluşturduğu rant sektörünün nasıl işlediğine ilişkin ise İslam Memiş "Blok blok daire alıp piyasayı kendileri oluşturup sonra yüksek fiyattan bu evleri Türklere satıyorlar. Sistemde bir eksiklik olduğunu söylüyorum. Bunların tespit edilmesi gerekiyor. Bizim evlatlarımız ev almak, barınmak zorunda. Şu anda elinde nakit olanlar ev almak için bekliyorlar ama fiyatlara yetişemiyorlar." ifadelerini kullandı. Memiş piyasalarda oluşan hareketlenmelerin ise Rekabet Kurumunda tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak öneriler sundu. Bu noktada yabancı yatırımcılara gayrimenkul yatırımı yapabilirsin ancak fiyat belirleyemezsin denmesi gerektiğini açıkladı.

GENÇLERE EV ALIN TAVSİYESİ

Emlak sektöründe yaşanan son durum sonrası evi olmayanlara bir an önce ev almalarını tavsiye eden Memiş, Türkiye'nin sürekli göç aldığını söyledi. Kitlesel göçlerin devam edeceğini nüfusun artacağını vurgulayan Memiş nüfus artışının kira fiyatlarında artış demek olduğunu söyledi.

Dolar kuru nedeniyle maliyetlerin arttığını ev alabilenlerin ev almasını önererek "Türkiye'nin genç nüfus oranı çok fazla, bu insanlar evlenecek, barınma ihtiyacı olacak, nasıl ev alacak? Bu konular gözden geçirilmeli. İpin ucunu koyuverdiğiniz zaten, bir sistem kuramadıktan sonra bu işler geçecek demekle maalesef geçmiyor." dedi.

Memiş konuşmasının sonunda ise kendi tezini açıkladı. Memiş eğer bu rant sona ermezse ev almanın hayal olacağını ve insanların 10 yıllık 20 yıllık kira kontratları ile oturmak zorunda kalacağını söyledi. Memiş sözlerini ". Dışarıdaki adamın gelip burada kural koymasına izin verilmemeli. Son 2 yıldır ev satan, araba satan zarar etti." ifadeleriyle tamamladı.