Analizleri Haklı Çıkan Özgür Demirtaş'tan Konut Finansmanı Paketi Değerlendirmesi!

Yaptığı finansal değerlendirmelerin haklı çıkması ile tanınan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş konut finansmanı paketini yorumladı. Düşük faizli konut kredisi işe yarayacak mı?
Analizleri Haklı Çıkan Özgür Demirtaş'tan Konut Finansmanı Paketi Değerlendirmesi!

Daha önce çeşitli konularda yaptığı finansal değerlendirmelerin haklı çıkması ile dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Özgür Demirtaş son olarak konut finansmanı paketini yorumladı. Konut finansmanı paketi kapsamında sağlanacak olan ucuz konut kredisi vatandaşların ve konut sektörünün sorunlarını çözer mi? Düşük faizli konut kredisi konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın konut finansmanı paketi yorumu...

KONUT FİNANSMANI PAKETİNE ELEŞTİRİ

Konut finansmanı paketi hakkında endişeli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Açıklanan resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu ve ucuz krediyle şişirilen ev fiyatlarından insanların mağduriyet yaşadığı bir piyasa ortamında siz kalkıp aylık 0,99 faizle bedavaya çuval çuval para dağıtırsanız büyük sıkıntıların fitilini ateşlersiniz. Konut finansman paketi için açıklanan amaçların gerçekleşme ihtimalini ekonomi kurallarına göre ihtimali imkansıza eşdeğer.” dedi.

BUNDAN DAHA YANLIŞ POLİTİKA OLAMAZ

Konut kredisi faizi düşürülmesi ile olacakları da açıklayan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Türkiye’de resmi enflasyon rakamı bile çok yüksek. Bedavaya yakın bir maliyetle konut kredisi dağıtarak ev fiyatlarının taleple şişirilmesini sağlayacaksınız. Bu balon enflasyonu yükseltecek. Hem konut fiyatlarını düşüremeyeceksiniz hem de enflasyon sorununu daha da büyüteceksiniz. Ekonomiyi çok daha berbat bir seviyeye getirirsiniz. Bundan daha yanlış bir politika olamaz.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİNANSMANI PAKETİ NEDİR?

Konut finansmanı paketi ile vatandaşlara iki ayrı konut kredisi imkanı sunuluyor. Buna göre 0,89 ve 0,99 faizli kredi imkanı vatandaşların kullanımına sunuluyor. Ancak bu kredilerin bazı şartları bulunuyor. 0,99 faizli kredi ilk defa konut satın alacaklara birinci el konutlar için verilecek ve bu konutların fiyatları 2 Milyon TL’nin üzerinde olmayacak. 0,89 faizli konut kredisi ise döviz hesaplarının ve fiziki altınların Merkez Bankası’na satılarak satın alınacak konutun değerinin yüzde 50’sinin ödenmesi şartıyla verilecek.

Emlak365.com