Apartman Aidatı Gecikme Cezası Nedir, Ne Kadardır, Nasıl Hesaplanır, Ödenmezse Ne Olur?

Apartmanlarda veya sitelerde aidat ödemelerinin gecikmesi durumunda kat maliklerinden alınan gecikme cezası nasıl hesaplanır. Apartman aidatının gecikme cezası ne kadardır?
Apartman Aidatı Gecikme Cezası Nedir, Ne Kadardır, Nasıl Hesaplanır, Ödenmezse Ne Olur?

Partmanlarda veya sitelerde ortak kullanım alanlarının masrafları, asansör, temizlik, güvenlik gibi maliyetlerin karşılanması için aylık olarak aidat ödemesi yapılmaktadır. Yönetim planında yer alan kararla aidatın ne kadar olacağı ve ne zaman ödeneceğine dair detaylar belirlenir. Bu karara tüm kat malikleri uymakla yükümlüdürler. Apartmanlarda veya sitelerde aidat ödemeleri belirlenen günlerde yapılmalıdır. Eğer aidat ödemesinde gecikme yaşanırsa bu zaman da gecikme cezası devreye girer. Peki aidat gecikme cezası nedir, nasıl hesaplanır, ödenmezse ne olur?

AİDAT GECİKME CEZASI NEDİR?

Aidat ödemelerinin zamanında yapılması apartmanlarda ve sitelerde işleyişin devamı için oldukça önemlidir. Bu işleyişle alakalı olarak herhangi bir aksamamanın meydana gelmemesi için kat malikleri günü gününe ödeme yapmalıdırlar. Aidat ödemeleri gecikirse yönetimler zor durumda kalmakta ve apartmanlardaki hizmetler aksamaktadır. Bundan dolayı da aidat ödemelerinin gecikmesinin önlenmesi için tamamen yasal olarak gecikme cezası uygulanmaktadır. Bu gecikme cezası aynı zamanda aidatını zamanında ödeyen kat maliklerinin de haklarını korumaktadır.

APARTMANLARDA AİDAT GECİKİRSE NE KADAR CEZA ÖDENİR?

Aidat ödemelerinin gecikmesi durumunda borçlu kat malikleri gecikme cezası ile karşılaşırlar. Gecikme cezası bir yüzde olarak uygulandığı için miktar olarak eşit değildir. Ancak zamanında ödeme yapmayan ve aidat borçlusu durumuna düşen kat maliklerine aylık yüzde 5 gecikme cezası uygulanmaktadır. Bu gecikme cezası her ay için aylık olarak uygulanmakta ve aidat borçlarının uzun süreli ödenmemesi durumunda katlanabilmektedir.

AİDAT GECİKME CEZASI NASIL HESAPLANIR?

Apartman aidatlarında meydana gelen gecikmelerden dolayı gecikme cezalarının nasıl hesaplanacağı da merak ediliyor. Buna göre bir kat malikinin 1.000 TL'lik aidat borcunun üzerinden bir ay geçmesi durumunda yüzde 5 gecikme cezası uygulanarak aidat borcu 1.050 TL olmaktadır. Ödeme yapılmaması ve aidat borçluluğunun devam etmesi durumunda sonraki ay 1.050 TL'nin üzerine yüzde 5 gecikme cezası uygulanır.

APARTMAN AİDATI ÖDENMEZSE NE OLUR?

Apartman aidatının ödenmemesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumda apartman yönetimleri aidat borçlusu kat malikleri hakkında icra işlemi başlatıp borcu tahsil edebilirler. Hatta yüksek miktarlarda borçların olması durumunda borçlu kat malikinin evinin satışı bile gerçekleşebilir.