Apartman Altında Hangi İş Yerleri Açılamaz?
Apartmanlarda hangi iş yerlerinin açılıp hangi iş yerlerinin açılamayacağı konusunda yaşanan merak için sorgulamalar yapılmaya devam ediliyor. Bir apartmanda hangi iş yerleri açılamaz? Apartmanlarda hangi iş yerlerinin açılması konusunda kanuni engel vardır? Apartmanda açılan hangi iş yerleri için kapatma kararı çıkarılabilir?
APARTMANLARDA HANGİ İŞ YERLERİ AÇILAMAZ?
Bir apartmanda hangi iş yerlerinin açılabileceği ve hangi iş yerlerinin açılamayacağı Kat Mülkiyeti Kanunu ile açık bir şekilde belirlenmiştir. Buna göre apartman içerisinde kesinlike hastane, dispanser, polikinlik, klinik, ecza labatuvarı gibi iş yerleri açılamamaktadır. Klinik, polikinlik ve dispanser niteliğinde olan muayenehaneler bu kapsam dışında değerlendirilmektedir. Bu niteliğe sahip iş yerlerinin apartmanlarda açılabilmesine izin verilmektedir.
APARTMANDA MESKEN OLARAK GÖSTERİLEN BÖLÜMDE HANGŞ İŞ YERLERİ NASIL AÇILABİLİR?
Apartmanlarda dükkanların haricinde dairelerde de zaman zaman iş yeri niteliğinde kullanım olabilmektedir. Ancak bunun bazı şartları bulunmaktadır. Bu şekilde bağımsız bir bölümde sinema, tüyatro, gazino, pavyon, kahvehane, dans salonu, bar, fırın, lokanta, pastane, basımevi, galeri, çarşı gibi iş yerleri açılabilir. Ancak bunun için Kat Malikleri Genel kurulu'nda oy birliği ile karar alınmalıdır. Bu karar alınmazsa bahsi geçen bağımsız bölümde bu iş yerleri açılamamaktadır.
Apartmanlard ticarethane niteliğinde olmayan bağımsız bölümlerde iş yeri açılırken kat sakinlerinin da onayının alınması gerekmektedir. Bu onay alınmadan açılan iş yerleri için kapanma riski oldukça yüksektir. Hatta bu onay olmadan ruhsat konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bundan dolayı apartmanlarda iş yeri açmak isteyenlerin kat malikleri ile sağlıklı bir irtibat kurmaları gerekmektedir. Aksi durumda iş yeri açılış ve devamındaki süreçte sorunlar yaşanabilmektedir.