Apartman Görevlisine İhbar Tazminatı Ödenir Mi?
Apartmanın bakımı ve temizliği ile ilgilenen apartman görevlilerinin ihbar tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. Yönetimin kapıcıyı ihbar süresine uymadan işten çıkarması ya da kapıcının ihbar süresine uymadan işten ayrılması halinde apartman yönetimine ihbar süresine ilişkin ücret kadar tazminat ödemek zorundadır.
KAPICI OLARAK ÇALIŞANLAR İÇİN İHBAR TAZMİNATI ŞARTLARI NEDİR?
İşi bırakma ve işten ayrılma hallerinde çalışanın ve işverenin kayba uğramaması adına işten ayrılma ve çıkartma İş Kanununda belirli kurallara bağlanmıştır. Apartman görevlileri işten atıldıklarında kanunda belirtilen hallet mevcutsa diğer işçiler gibi kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler.
İş Kanunu gereğince, işi erk eden kapıcı, yönetime bildirim sürelerine ilişkin ücret kadar bir tazminat ödemek zorundadır. Yine aynı şekilde usule uygunsuz şekilde kapıcıyı işten çıkaran apartman yönetimi de bildirim sürelerine ilişkin ücret kadar kapıcıya tazminat ödemekle yükümlüdür. Ödenen bu tutarlar '' ihbar tazminatı '' olarak adlandırılmaktadır.
Apartman görevlisinin iş sözleşmesinin, fesih hakkını kötüye kullanarak sona erdirilmesi halinde, kapıcıya ihbar tazminatından farklı olarak, bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenmesi gerekmektedir. Buna da '' kötü niyet tazminatı '' adı verilmektedir.
KAPICIYA ÖDENECEK İHBAR TAZMİNATI NEYE GÖRE BELİRLENİR?
İhbar tazminatı, kapıcının giydirilmiş son ücreti üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Giydirilmiş ücret diye bahsedilen husus, işçinin aylık ücretine ek olarak ödenen ikramiye, yakacak ve yol yardımı gibi para ya da para ile ölçülebilen normal ücretlere ek bir ücrettir.
Hem kıdem tazminatı hem de ihbar tazminatı giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İhbar tazminatı, gelir vergisine tabi olmakla birlikte, kapıcılara ödenen ücretler gelir vergisinden muaf tutulduğu için kapıcılara ödenen ihbar tazminatından gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmamaktadır.