Apartman Karar Defteri Notere Onaylatılmazsa Ne Olur, Cezası Ne Kadardır, Kim Öder?

Apartman karar defteri nedir? Apartman karar defteri nasıl tutulmalıdır? Apartman karar defterinin onaylatılması şart mı? Apartman karar defteri notere onaylatılmazsa ne olur?
Apartman Karar Defteri Notere Onaylatılmazsa Ne Olur, Cezası Ne Kadardır, Kim Öder?

Apartmanlarda işleyişin, ortak kullanım alanlarının idaresinin devam edilmesi için yönetim bulunmaktadır. Bir apartmanda 8 ve daha fazla sayıda bağımsız bölüm olması durumunda yönetim oluşturulması yasal gerekliliktir. apartmanlarda Kat Mülkiyeti Kanunu gereği yılda en az 1 seferden az olmamak üzere kat malikleri genel kurulu toplanmalıdır. Bu toplantılar ve işleyişlerle ise devreye apartman karar defteri girmektedir. Peki apartman karar defteri nedir, ne işe yarar?

APARTMAN KARAR DEFTERİ NEDİR?

Yılda en az 1 sefer toplanmak zorunda olunan Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınan kararların işlendiği deftere apartman karar defteri adı verilmektedir. Tüm kararlar bu deftere işlenmelidir. Apartman karar defterinde alınan tüm kararlar ayrıntılı bir şekilde yer almalıdır. Ayrıca kararların altında Kat Malikleri Genel Kurulu'na katılan tüm kat malikleri tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu şekilde tutulan kayıtlarla apartmanı ilgilendiren tüm kararlar kayıt altına alınmaktadır. Böylelikle yönetimler faaliyetlerinde bu kararlara dayanmaktadırlar. Ayrıca ileride hukuki bir süreç yaşanırsa apartman karar defteri resmi bir belge olmaktadır.

APARTMAN KARAR DEFTERİNİN NOTERE ONAYLATILMASI ŞART MI?

Apartman karar defterinin açılmasında noter onayı gerekmektedir. Ancak bu tek başına yeterli olmamaktadır. Apartman yöneticileri yıl içinde alınan kararları her yılın Ocak ayının sonuna kadar notere onaylatmaları gerekir. Bu onaylama işleminde bir önceki yılın sayfaları kapatılıp yeni dönemde kullanılacak olan sayfalar noter tarafından mühürlenir.

APARTMAN KARAR DEFTERİ NOTERE ONAYLATILMAZSA NE OLUR?

Apartman karar defterlerinde noter onayı bulunması şarttır ve bunun olmaması durumunda cezai yaptırım uygulanıyor. Yapılacak olan bir denetimde apartman karar defterinin noter onayının olmadığı tespit edilirse bundan direkt olarak sorumlu olan apartman yöneticisi cezalandırılır. Verilen bu para cezası apartman tarafından değil apartman yönetici tarafından ödenir.