Apartman Otopark Anlaşmazlığı: Site Parkı, Bahçesi Otoparka Çevrilebilir Mi?

Araç sayısının artması ile beraber apartman ve sitelerde otopark sorunu ve anlaşmazlıkları da arttı. Pek çok site yönetimi sorunu bahçe ve parkları otoparka çevirmekte arıyor.
Apartman Otopark Anlaşmazlığı: Site Parkı, Bahçesi Otoparka Çevrilebilir Mi?

Korona virüs salgını döneminde insanların hastalık kapma endişesi ile toplu taşıma araçlarından uzaklaşarak kendi araçlarını almaya başlaması, arabası olan kişilerin dahi eşi ya da çocuğu için araba alması ile beraber apartmanlarda otopark anlaşmazlığı artmıştı. Süreçte özellikle de yeteri sayıda otoparkı olmayan bina ve sitelerde tartışmalar alevlenmiş, pek çok komşu mahkemelik olmuştu.

Artan araç sayısı nedeni ile yeni çözüm arayışı içerisine giren bina, apartman ve site yönetimleri çareyi bahçe, park ve oyun alanı olarak ayrılan alanları tadilatla otoparka çevirmekte aramaya başlamıştı. Pek çok sitede bahçe alanları otoparka çevrilirken bu seferde yapılan bu tadilatlar nedeni ile anlaşmazılklar ortaya çıktı. Peki, apartman bahçesi otopark olur mu?

APARTMAN, SİTE BAHÇESİ OTOPARK OLUR MU?

Son dönemde artan araç sayısı ile beraber apartman ve sitelerde büyük bir otopark anlaşmazlığı krizi yaşanmaya başlanmıştı. Yaşanan soruna çözüm arayan yönetimler ise çareyi bahçeleri tadilat ile otoparka çevirmekte aramaya başlamıştı. Site ve apartmanda bahçe ya da park alanı olarak ayrılan alanlar kat maliklerinin ortak alanı olarak kabul edilmekte olup bu alanlarda yapılacak olan tadilatlarda tüm kat malikleri söz hakkına sahiptir.

Bahçe alanını otopark olması konusunda tüm kat maliklerinin rızası aranır. Bu nedenle bahçenin otopark yapılmak istenmesi durumunda tüm kat maliklerinden yönetimin önceden mutlaka yazılı izin belgesi alması gerekir. Aksi durumda izni olmayan kat maliki dava açarak mahkemenin müdahalesini isteyerek yapılan otoparkı iptal ettirme hakkına sahiptir.