Apartman Ve Site Çatılarına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulurken İzin Almak Gerekir Mi?

Apartman ve site çatılarına güneş enerjisi sistemi kurulurken diğer kat maliklerinden izin alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Bu konuda hukuki çözüm yolu nedir, izin alınmadan kurulabilir mi?
Apartman Ve Site Çatılarına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulurken İzin Almak Gerekir Mi?

Son dönemlerde elektrik faturalarına gelen zamların ardından apartmanlarda ve sitelerde insanlar kendi elektriklerini üretmek için güneş enerjisi sistemi kurma yolunda faaliyette bulunabiliyorlar. Bu gündeş enerjisi sistemi bir site yönetimi veya apartman yönetimi tarafından kurulabileceği gibi kat malikleri tarafından da kurulmak istenebiliyor. Peki çatıya kurulacak olan bu sistem için diğer kat maliklerinin iznini almak şart mı?

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ İÇİN İZİN ŞART MI?

Apartmanlarda veya sitelerde çatılar ortak alan olarak geçmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu da ortak alanların kullanımının ne şekilde olabileceğini belirlemektedir. Bu kanuna göre ortak alanlarda bir tesis kurulumu yapılacaksa kat maliklerinin beşte dördünün onayı aranmaktadır. İlk bakışta çatıya kurulacak olan güneş enerjisi sistemi için kat maliklerinin izni gerekmektedir. Ancak bu meselenin ayrıntılarında farklı hukuki kaideler karşımıza çıkmaktadır.

Yargıtay tarafından daha önceden alınan karar gereği herhangi bir kat maliki bir başkasında izin almaksızın çatıya belirli kurallar dahilinde güneş enerjisi sistemi kurabilir. Bu emsal karar da uygulama haline dönüşmüştür. Dolayısıyla bir kat maliki çatıya güneş enerjisi sistemi kurup elektrik üretmek istediğinde bunu izin almaya gerek kalmadan gerçekleştirebilir. Ancak burada yine detaylarda çok önemli kriterler yer almaktadır.

İzin almadan çatıya kurulacak güneş enerjisi sisteminin belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir. Öncelikle çatı ortak kullanım alanı olduğu için tüm kat maliklerinin hakkının olduğu bir yerdir. Güneş enerjisi sistemi kurulacaksa kat malikinin payına düşen alanın dışına çıkılmaması şartı aranmaktadır. 20 dairelik bir yapıda çatıda yirme birlik kısma denk gelecek şekilde bu sistem kurulabilir. Ayrıca kurulacak olan sistemin çatıya zarar vermemesi, görüntü kirliliği de yaratmaması gerekir.