Apartman ve Site Yöneticileri Dikkat! İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Kapıcısı Olan Binalarda Yeni Dönem Başlıyor

Daha önce 2 kez ertelenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tek bir çalışanı yani kapıcısı olsa dahi apartman ve site yönetimleri için iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi zorunlu hale gelecek.
Apartman ve Site Yöneticileri Dikkat! İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Kapıcısı Olan Binalarda Yeni Dönem Başlıyor

Daha önce 2 kez ertelenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tek bir çalışanı yani kapıcısı olsa dahi apartman ve site yönetimleri için iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi zorunlu hale gelecek. Söz konusu yasa için tanınan süre için sona yaklaşılırken yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa apartman ve site yönetimleri için yeni bir masraf kapısı daha açılmış olacak. Detaylar haberimizde...

İlk olarak 2012 senesinde gündeme gelen yasalaştırılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 50'den az çalışanı buluna, az tehlikeli işyerlerine bazı yükümlülükler getirilmişti.



Kanunun hayata geçirileceği tarih 1 Temmuz 2016 olarak duyurulmuştu. Ancak gelen yoğun talepler sonrasında kanun ilk olarak 2017 senesinde sonrasında ise torba yasa ile 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmişti.



APARTMANLAR VE SİTELER AZ TEHLİKELİ İŞYERİ KAPSAMINA ALINMIŞTI!



Yapılan yeni yasal düzenleme ile apartmanlar ve site yönetimleri de kapsam içerisine alınmış oldu.



Kanun üzerinde yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde apartmanlarda, bakkallarde, berberlerde ve terzilerde doktor şartı getirilmiş olacak.



Apartman ve site yönetimleri ya kendileri eğitim alarak sertifika alacak ya da dışarıdan sertifikası olan kişilerden ücreti karşılığı bu hizmeti alacak. Yani apartman ve site yönetimlerine ek bir maliyet gelmiş olacak. Yasa resmen yürürlüği girdiği anda zorunlu olacağı için uymayan işyeri ve apartmanlara idari para cezası uygulanabilecek.



Konu hakkında açıklama yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken yasa kapsamına yaklaşık 1 milyon işyerinin girdiğini belirterek “Biz bir yıl daha ertelenmesini istiyoruz. Bu yükümlülük ek maliyet demek. Kimsenin şu ortamda iş güvenliği uzmanı tutma durumu yok. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Umarım gerekli uzatma imkanı sağlanır” diyerek korana virüs nedeni ile yeni bir erteleme daha yapılmasını talep etti.



Apartman ve Site Yöneticileri Dikkat! İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Kapıcısı Olan Binalarda Yeni Dönem Başlıyor



PARA ÖDEMEK İSTEMEYEN APARTMAN YÖNETİCİSİ VE SİTE YÖNETİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİ ALARAK SERTİFİKA EDİNECEK!



Süreçte bu parayı ödemek istemeyen apartmanların İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile arasında protokol imzalanan kurum, kuruluşlar ve üniversiteler üzerinden düzenlenen eğitimlere katılarak sertifika alacak. 18 yaşının dolduran herkes hiçbir eğitim şartı aranmaksızın bu kurslara katılma hakkı elde edecek.



E sertifika alan kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak binalarında sertifikalarını kullanabilecekler. Bu kişiler sağlıkla ilgili süreci ise aile hekimleri ve kamu sağlık kurumları üzerinden takip edecekler.



Emlak365.com