Apartman Ve Site Yönetim Planı Nasıl Değişir, Gerekli Olan Oy Oranı Ne Kadardır?

Apartmanlarda ve sitelerin anayasası anlamına gelen yönetim planlarının nasıl değişebileceği merak ediliyor. Yönetim planı değişikliği için gereken oy oranı ne kadardır?
Apartman Ve Site Yönetim Planı Nasıl Değişir, Gerekli Olan Oy Oranı Ne Kadardır?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetim planları oldukça büyük bir öneme sahiptir. Adeta anayasa yerine geçen bu yönetim planları apartmanın ve sitenin ne şekilde yönetileceğini, hangi kararların yönetici tarafından alınabileceğini, aidat artışlarının nasıl olabileceğini, apartman ve site kurallarının neler olduğunu ve buna dair çok sayıda kuralı içerebilir. Peki apartman ve sitelerde yönetim planı ne şekilde değişir? Yönetim planı değişikliği için ne yapmak gerekir?

YÖNETİM PLANI NASIL DEĞİŞİR?

Apartman ve site yönetim planı değişikliğinin yapılabilmesi Kat Malikleri Genel Kurulu'ndan geçmektedir. Bu yönetim planları ilk Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınan karar ile oluşturulmaktadır. Bu oluşturulan yönetim planı ile genel işleyiş sürdürülür. Ancak zamanla bu yönetim planı ihtiyaca karşılık vermeyebilir. Hatta yönetim planına eklenen bir madde kat maliklerinin işine gelmeyebilir. Böyle bir durumda yönetim planı değişikliği gündeme gelmektedir.

Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınarak yönetim planı değişikliği yapılabilir. Bunun önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Ancak bu değişiklik yapılırken bazı kurallar çerçevesinde değişiklik kararı alınabilmektedir. Bu kurallara uymadan yapılan yönetim planı değişikliği için mahkemeye başvuran herhangi bir kat maliki yapılan değişikliği rahat bir şekilde iptal ettirebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu, apartman ve site yönetim planı değişikliğinin hangi oy oranları ile yapılabileceğini belirlemiştir. Buna göre eğer yönetim planı değişikliği yapılacaksa Kat Malikleri Genel Kurulu'nda beşte dört oranında oy gerekmektedir. 20 kat malikinin olduğu bir apartmanda veya sitede en az 16 oy ile yönetim planı değişikliği yapılabilmektedir.

Yönetim planında daha önceden yönetim planı değişikliği oy birliği ile yapılır şeklinde bir madde olabilir. Böyle bir durumda yönetim planı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun önüne geçemez. Bu madde olsa dahi beşte dört oy oranı ile yönetim planı değişikliği yapılabilir.