Apartman Ve Sitede Kapı Önüne Ayakkabı Bırakan Komşuya Ceza Verilir Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde kapı önüne ayakkabı bırakılması yasak mıdır? Kapı önüne ayakkabı bırakanlara herhangi bir ceza verilebilir mi?
Apartman Ve Sitede Kapı Önüne Ayakkabı Bırakan Komşuya Ceza Verilir Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde kapı önlerine bırakılan ayakkabılar komşular arasında mesele olabilmektedir. Bu durumda yaşanan anlaşmazlıkların nasıl sona erdirilebileceği ve kişilerin daire kapılarının önünde ayakkabı bırakma haklarının olup olmadığı merak edilmektedir. Apartman içinde kapı önüne ayakkabı bırakmak yasak mıdır?

KAPI ÖNÜNDE AYAKKABI BIRAKANLAR DİKKAT!

Apartmanlarda ve sitelerde kat malikleri veya kiracılar bağımsız bölümlerini istedikleri gibi kullanmakta özgürdürler. Ancak ortak kullanım alanları ile alakalı olarak bu kullanım tasarrufunda bazı kurallar uygulanmaktadır. Ortak yaşam alanının belirli kurallarla düzenlenmesi gayet olağan olurken bu konuda yasal boyut da merak ediliyor.

Öncelikle apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak sayılmasa da binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla burada da bazı kurallar uygulanmaktadır. Ayakkabı dahil olmak üzere kat malikleri veya kiracılar kapı önlerinde eşya koyma hakkına sahip değildirler. Bu komşuları rahatsız etmek olarak değerlendirilmektedir. Ortak kullanım alanının işgali olan bu durum ciddi bir mesele haline gelebiliyor.

Apartmanlarda kapı önlerinde ayakkabı bırakmak kat maliklerinin ortak kararı ile yasaklanabilir. Bu yasaklama hükmü yönetim planına da işlenerek genel bir kural haline getirilebilir. Bu yönde karar alındıktan sonra kat malikleri ve kiracılar kapı önlerinde ayakkabı bırakamazlar. Bu karar alındıktan sonra kapı önüne ayakkabı bırakmak kanunen yasaklanmış bir hale gelir.

Apartmanda ve sitede kapı önüne ayakkabı bırakılması yasaklandıktan sonra bu yasağa uymayan ve kapı önünü ayakkabı ile dolduran komşular hakkında bazı işlemler yapılabilmektedir. Bu durumdan şikayetçi olan kat malikleri müdahalenin önlenmesi talebi ile Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilmektedirler. Mahkeme iddiayı araştırdıktan sonra ilgili komşuya bir süre vererek ayakkabıların kapı önüne bırakılmasını sona erdirmesi yönünde hüküm verir. Verilen sürede bu hükmün gereği yerine getirilmezse ilgili komşuya kapı önüne ayakkabı bırakması nedeniyle ceza verilir.

Emlak365.com