Apartman Yöneticisi İbra Edilirse Sorumluluktan Kurtulur Mu?

Apartman yöneticilerinin apartmanı zarara uğratmaları durumunda sorumlu olup olmayacakları merak ediliyor. Apartman yöneticileri zararlardan sorumlu mudurlar?
Apartman Yöneticisi İbra Edilirse Sorumluluktan Kurtulur Mu?

Apartmanlarda yöneticiler kat malikleri tarafından kendisine verilen görevi sorumluluk alanları kapsamında yerine getirmekle mesuldür. Apartmanlarda genel işleyiş yöneticilerin koordinasyonunda yerine getirilir. Bu görev sırasında yöneticiler apartman bütçelerini de idare etmektedirler. Buna bağlı olarak da bir sorumluluk doğmaktadır. Ancak bu sorumluluğun sınırlarının ne olacağı merak ediliyor. Apartman yöneticileri apartmanı zarara uğratırlarsa bu maliyetten sorumlu olurlar mı?

APARTMAN YÖNETİCİLERİ APARTMANI ZARARA UĞRATIRSA NE OLUR?

Apartman yöneticileri faaliyet alanları kapsamında bazen apartmanı zarara uğratabilirler. Burada sorumluluğun boyutu meydana gelen zararın ne şekilde oluştuğuna göre değişiyor. Yöneticinin kasti nedenlerle apartmanı zarara uğratması ile kasten olmayan gerekçelerle zarara uğratması farklı değerlendirilmektedir. Ancak apartman yöneticileri sorumluluktan kolay kolay kurtulamıyorlar.

Apartmanlarda yöneticilerin harcamalarını kat malikleri arasından seçilen denetçi veya denetçiler tarafından denetlenmektedir. Herhangi bir suistimal veya zarar durumunda denetçiler konuya müdahale olabilmekteler. Kat Mülkiyeti Kanunu denetçilere bu hakkı vermektedir. Denetçiler böyle bir durum tespiti halinde apartman yönetimini seçime dahi götürebilir.

Apartman yöneticilerinin bütçe harcamaları Kat Malikleri Genel Kurulu'nda oylanarak ibra edilmektedir. Bu şekilde yıllık bütçeler ibra edilir ve yöneticilerin harcamaları kat maliklerinin onayından geçer. Ancak bu onay yani ibra edilmek yöneticileri sorumluluktan kurtarmaz. Yargıtay'ın ilgili kararları gereği yöneticilerin ibra edilmelerinin pek de bir yasal güvencesi yoktur. Yönetici ibra edilmişse yine de yaptığı harcamalar bağımsız bir denetimden geçebilir. Bu denetim sırasında suistimal tespit edilirse hakkında yasal süreç başlatılıp dava açılabilir. Bu konuda ciddi cezalar ile karşılaşmaları da mümkündür.

Apartmanlarda kat maliklerinin şikayeti ile yöneticiler hakkında süreç başlatılıp hesaplar incelemeye alınabilir. Bu konuda dayanağı olan bir şikayet geçerli olacaktır.

Emlak365.com