Apartman Yöneticisi Kapıcıyı İstediği Gibi İşten Çıkarabilir Mi, Buna Yetkisi Var Mı?

Apartmanlarda yöneticilerin yetkileri ve sorumlulukları merak edilmektedir. Peki bir apartman yöneticisi kapıcı istediği gibi işten çıkarabilir mi?
Apartman Yöneticisi Kapıcıyı İstediği Gibi İşten Çıkarabilir Mi, Buna Yetkisi Var Mı?

Apartmanlarda kapıcı olarak bi,linen apartman görevlilerinin işleyişin devamında çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Temizlikten güvenliğe kadar çok sayıda konuyle muhatap edilen kapıcılar hakkında apartman yöneticileri bazen radikal kararlar alabilmekteler. Apartman yöneticileri kapıcıları bazen keyfi olarak işten çıkarabilmekteler. Bu durum karşısında kat malikleri duruma itiraz etmek isteseler de konu hakkında hakları ve yükümlülükleri pek bilmediklerinden doğru ve sonuç vererek işlemleri yapamıyorlar. Apartman yöneticisi kapıcıyı işten çıkarırken kimseye sormama, danışmama hakkına sahip midir?

APARTMAN YÖNETİCİSİ KAPICIYI İŞTEN ÇIKARMA HAKKINA SAHİP Mİ?

Apartmanlarda yönetimlerin hakları ve sorumluluklarının tespiti için bakılması gereken ilk yer yönetim planlarıdır. Eğer yönetim planında apartman yöneticisine kapıcıyı işe almak ve işten çıkarmak gibi bir yetki verilmişse yönetici de buna dayanarak kapıcıyı işten çıkarabilir. Yönetim planı değişmedikçe yönetici bu hakkını kullanmakta özgürdür. Dolayısıyla bu şekilde alınan kararlara pek de itiraz etmek hakkı yoktur.

Apartmanların yönetim planlarında yöneticiye kapıcıyı işten çıkarma veya işe alma yetkisi verilmemişse Kat Malikleri Genel Kurulu'nun kararlarına bakılır. Eğer Kat Malikleri Genel Kurulu'nda kat malikleri, apartman yöneticilerine kapıcıyı işten çıkarma ve işe alma yetkisi vermişlerse yöneticinin uygulaması yine yasaldır. Bu durumda da direkt olarak yöneticinin yetkisi gereği aldığı karar sorgulanamıyor.

Apartman yöneticilerine yönetim planında veya Kat Malikleri Genel Kurulu'nda kapıcıyı işten çıkarma veya işe alma yetkisi verilmemişse o zaman uygulama tamamen değişmektedir. Böyle bir yetki olmadığı için kapıcının yönetici tarafından işten çıkarılması veya işe alınması yasal değildir. Kat Malikleri Genel Kurulu'nda ya böyle bir yetki verilmesi kararı alınmalıdır veya kapıcının işten çıkarılması ya da işe alınması oylanmalıdır.