Apartmanda Aidat Ödemeyenlerin Asansöre Binmeleri Engellenebilir Mi?
Apartmanlarda ortak giderlerin karşılanması Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ortak bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kat maliklerinin tamamı bu ortak giderlere katılmak zorundadırlar. Dolayısıyla aidat ödemeyen bir kat maliki için bazı cezai müeyyideler gündeme gelebilmektedir. Peki aidat ödemeyen kat maliklerine verilen hizmetler engellenebilir mi? Aidat borcu olanların çöpünün alınmaması, asansörden faydalanmasının engellenmesi, merkezi sistem televizyon yayınının kesilmesi yasal olur mu?
AİDAT ÖDEMEYENLERE APARTMANLARDA HANGİ CEZALAR VERİLEBİLİR?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun zorunluluk olarak nitelendirdiği aidat ödemelerine katılım göstermek bir tür mecburiyettir. Ortak hizmetlerden faydalanırken yapılan masraflar aidat adı altında toplanan paralarla ödenmektedir. Bu ödeme işlemi yönetim organizasyonunda gerçekleşmektedir. Dolayısıyla aidat ödemeyen bir kat maliki apartman hizmetlerinin aksamasına neden olabilir. Bunun için de aidat ödenmemesinin de bir cezası vardır.
Aidat ödemesi yapmayan kat maliklerinin aidat borçlarına aylık yüzde 5, yıllık yüzde 60 oranında gecikme faizi işletilmektedir. Bu ceza tamamen yasalara dayanmakta ve aidatını geciktirmeden düzenli ödeyenleri korumaktadır. Aidat ödemelerini geciktirenlere de kanunun öngördüğü ceza bundan ibarettir. Bir kusurun bir cezası olabileceği için ikinci bir ceza uygulaması yapılamamaktadır.
Aidat borcu olduğu için kat malikine verilen hizmetlerin durdurulmasının ise yasada yeri yoktur. Kat malikinin çöpünün alınmamaıs, asansörden yararlanmasının engellenmesi sıkıntılı bir hukuki süreç doğurabilir. İcra yoluyla da olsa o aidat borcu tahsil edilecektir. Ancak apartman hizmetlerinin verilmemesi aidat borcunun oluşmasını ilkesel olarak engelleyebilecek niteliktedir. Bundan dolayı yönetimlerin aidat borcu olan kat maliklerine karşı yapmaları gereken icra kanalı ile tahsilat için yasal süreç başlatmaktır. Diğer türlü yapılacak her uygulama sorunu daha da karmaşık bir hale getirir.