Apartmanda İstenmeyen Ev Sahibinin Evi Nasıl Satın Alınır?
Apartmanlarda ev sahibi olan kat malikleri ile yaşanan problemler sonuçsuz kalınca o ev sahibinin evinin nasıl satın alınabileceği merak ediliyor. Bunun için tamamen yasal yollarla sonuca ulaşmak mümkün olabiliyor. Ancak yasal yollar adım adım takip edilmesi gerekiyor.
Apartmanda ev sahibi olan bir kat maliki komşularına rahatsızlık veriyor olabilir. Ancak onun evden çıkarılması için bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Bir komşu ile anlaşmazlık yaşadığı diye o kişinin mülkiyet hakkına müdahale etmenin imkanı yoktur. Yaşanan sorunun süreklilik arz etmesi ve yönetimin yaptığı uyarılara rağmen bu problemin sona ermemesi gerekir.
SORUN ÇIKARAN EV SAHİBİNİN DAİRESİNİN SATIN ALINMASI
Kat malikleri artık çekilmez hale gelen bu durum için mahkeme yoluna başvurabilirler. Bu başvuru tüm kat malikleri tarafından yapılabileceği gibi sadece bir kat maliki tarafından dayapılabilir. Mahkeme ilk aşamada sorunun uyarı ile çözümüne odaklanacaktır. Öncelikle iddia sahibi şikayetçi kat maliki veya kat maliklerinden iddialarını ispat etmeleri gerekiyor. Bu delillendirildiktyen sonra mahkeme haksız bulduğu kat maliki hakkında ceza uygulamasına başvuruyor.
Mahkemenin verdiği ceza sorunu yine çözmez ve anlaşmazlık devam ederse kat malikleri bu sefer mahkemeye ilgili komşunun dairesinin satışı için başvururlar. O daire tüm kat malikleri tarafından arsa payları oranında satın alınmak istenir. Mahkeme bu talebi değerlendirip haksız olan komşunun dairesinin satılmasın ahükmedebilir.
Yapılacak olan fiyat değerlemesinin ardından komşunun sahibi olduğu daire diğer kat maliklerince satın alınır. Satın alma işleminde kat malikleri arsa paylarına düşen miktarlarda ödeme yaparlar ve dairenin mülkiyeti tüm apartmana geçmiş olur. Bu daire daha sonra satılabileceği gibi kiraya da verilerek apartman giderlerinin karşılanması veya kat maliklerine gelir paylaştırılmasında kullanılabilir.