Apartmanda İstenmeyen Yönetici Nasıl Değiştirilir?

Apartmanlarda yöneticilerden memnun olunmaması durumunda yapılabilecekler araştırılıyor. Apartman yöneticisi nasıl değiştirilir, tüm kat maliklerinin izin vermesi gerekir mi?
Apartmanda İstenmeyen Yönetici Nasıl Değiştirilir?

Apartmanlarda yönetimler zaman zaman apartman sakinleri tarafından hoşnut karşılanmıyorlar. Böyle bir durumda da bu istenmeyen apartman yöneticisinin nasıl değiştirilebileceğine dair arayışlar sorgulanmaya başlanıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartman yönetimleri nasıl değiştirilebilir. İstenmeyen apartman yöneticilerinin değiştirilmesi için hangi yollar izlenmelidir? Kat malikleri apartman yöneticilerini nasıl değiştirebilirler?

APARTMAN YÖNETİCİLERİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Apartman yöneticilerinin olağan değiştirilme yolları bellidir. Belirli periyotlarda yapılan seçimlerle apartman yöneticileri değiştirilebilir. Ancak bazen de apartman yönetim seçiminin beklenmesinin dışında yollar aranmaktadır. Bu yolların neler olabileceği Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. Öncelikle apartman yönetimlerinin değiştirilebilmesi için Kat Malikleri Genel Kurulu'nun toplanması gerekiyor. Bu toplantının yapılabilmesi için ise kat maliklerinin üçte birinin imzası ile çağrı yapılması gerekiyor. Bu çağrı toplantı tarihinden en az 15 gün önce kat maliklerinin tamamına yazılı olarak bildirilmeli ve gündemin de apartman yönetimi değişikliği olduğu açık bir şekilde belirtilmelidir.

Kat Malikleri Genel Kurulu için toplantı yapmak süreci yasal şartlara uygun bir şekilde uygulandıktan sonra toplantıda yönetim değişikliği gündeme getirilir. Ancak burada kat maliklerinin üçte birinin oyu apartman yönetimini değiştirmeye yeterli gelmemektedir. Çoğunluğun sağlanması gerekmektedir. Bu çoğunluk hem kişi sayısı hem de arsa payı açısından sağlanmalıdır. Aksi durumda apartman yönetimlerinin değiştirilmesine dair karar verilemez.

Kat Malikleri Genel Kurulu'nda yapılan seçimin Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre herhangi bir uyumsuzluk göstermeden yapılması ile apartman yönetimi değiştirilir. Değişen apartman yönetimi eski yönetimden görevi devralarak apartmanı yönetmeye başlar. Bu şekilde apartmanda istenmeyen yöneticinin değiştirilmesi işlemi tam olarak gerçekleştirilmişi olur. Yönetim değişikliğinin hukuka uygun şekilde yapılması olası geri dönüşleri engelleyecektir.