Apartmanda Kapıcı Çalıştırmak Zorunlu Mudur?

Apartmanlarda kapıcı çalıştırmanın yasal boyutları merak ediliyor. Peki kapıcı çalıştırmak apartmanlar için zorunluluk mudur? Kapıcı çalıştırılmamasının bir cezası var mıdır?
Apartmanda Kapıcı Çalıştırmak Zorunlu Mudur?

Apartmanlarda çeşitli hizmetlerin yapılmasından sorumlu olan görevlilere kapıcı adı verilmektedir. Apartman görevlisi olarak tanımlanan bu meslek üzerinde yasal ayrıntılar merak ediliyor. Apartmanlarda kapıcı çalıştırma zorunluluğu var mıdır? Kapıcı çalıştırılmazsa bunun bir cezai yaptırımı bulunur mu? Apartmanda kapıcı çalıştırma kararı nası alınır? İşte apartman görevlilerine dair merak edilen ayrıntılar...

APARTMANDA KAPICI ÇALIŞTIRMAK ŞART MI?

Apartmanlarda kapıcı çalıştırmak ile alakalı olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir kısıtlayıcı veya zorlayıcı bir madde yer almamakltadır. Dolayısıyla apartmanlarda kapıcı çalıştırmanın herhangi bir zorunluluğu yoktur. Kat malikleri anlaşmaları halinde apartmanlarda kapıcı istihdamı yapılmayabilir. Bu konuda karar tamamen kat maliklerine bırakılmıştır.

KAPICI ÇALIŞTIRMA KARARI NASIL ALINIR?

Apartmanlarda çok sayıd ahizmetin sorumluluğunu üstlenen kapıcılar çok önemli bir vazifeyi yerine getirmektedirler. Esasında zorunluluk olmasa da apartmanda kapıcı çalıştırma ihtiyaçtır. Kapıcı çalıştırmak için ise apartmanlarda bazı kurallar uygulanmalıdır. Öncelikle kapıcı çalıştırılmasına yönelik Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınmaktadır. Bu karar ile yönetime kapıcı istihdam edilmesi için yetki verilebilir. bu durumda yönetici çalışacak olan kapıcının işe alım sürecini tamamlar. Sigortası yapılan kapıcının apartmanda çalışmaya başlanması sağlanır.

KAPICI MAAŞLARI NE KADARDIR?

Özel bir anlaşma olmaması durumunda kapıcı maaşlarının ne kadar olacağı merak ediliyor. Kapıcılara genellikle asgari ücret kadar maaş verilmektedir. Ancak kapıcıların gelirlerinden damga vergisi alınmadığı için kapıcı maaşları asgari ücretten biraz daha fazla olabilir. Ayrıca eğer apartmanda kapıcı dairesi varsa kapıcının burada yaşaması sağlanır ve kapıcıdan da kira alınmaz. Daha önce alınmış bir karar yoksa kapıcılar elektrik, su, dopalgaz gibi giderleri üstlenirler.

Emlak365.com