Apartmanda kedi köpek besleyenlere Yargıtay'dan kötü haber! Tahliye nedeni sayıldı

Özellikle de pandemi döneminde evde kedi köpek besleyenlerin sayısı büyük oranda artmıştı. Apartmanlarda kedi köpek kavgası yaşanırken konu hakkında Yargıtay emsal bir karara imza attı.
Apartmanda kedi köpek besleyenlere Yargıtay'dan kötü haber! Tahliye nedeni sayıldı

Apartmanda kedi köpek besleyenlere Yargıtay'dan kötü haber! Tahliye nedeni sayıldı - Apartmanlarda toplumu ikiye bölen sorunların başında kedi köpek beslemek yer alıyordu. Pandemi döneminde pek çok kişinin evcil hayvan sahiplenmesi, ardından insanların yeniden ofisten çalışmaya ve yüz yüze eğitime dönmesi ile bu hayvanların evde tek kalması büyük sorunlar yaşanmasına neden olmuştu.

Evde uzun süre yalnız kalan bazı köpeklerin sürekil olarak havlaması komşuları rahatsız ederken köpek severler ile sesten rahatsız olan kişilerin sürekil olarak karşı karşıya gelmeleri apartmanlarda tansiyonu yükseltmişti. Mahkemeye taşınan süreçte yargı son sözü söyledi ve milyonlarca kişiye emsal olacak kararı açıkladı.

YARGITAY EMSAL KARAR AÇIKLADI APARTMANDA KEDİ KÖPEK YASAK MI?

Apartmanlarda artan şikayetler sonrasında Yargıtay bu tip şikayetlerde apartmanın yönetim planını dikkate almaya karar verdi. Bundan sonra yönetim planında "evcil hayvan beslenemez" ibaresine yer verilmesi durumunda kedi, köpek hatta kuş bile evde beslenemeyecek.

Söz konusu emsal kararın alınmasına neden mahkeme süreci İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da bir binada sürekli olarak havlayan köpeğin sesinden şikayetçi olan kat malikinin köpeğin tahliye talebi İstanbul Anadolu 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

Bunun üzerine karar bir üst mahkemeye taşındı. Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi temyiz talebini haklı buldu ancak İstanbul Anadolu 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi kararı bozdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise 18’inci Hukuk Dairesi tarafından alınan kararı bozdu. Söz konusu emsal karar kapsamında artık apartmanlarda kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar konusunda yönetim planı dikkate alınacak. Bu nedenle evcil hayvanı olan ya da ileride evcil hayvan almayı düşünen kişilerin binalarındaki yönetim planını dikkate almaları gerekecek. Aksi halde bu davranış kiracı ya da ev sahibi olsun tahliye nedeni olarak kullanılacak.

Genel Yayın Yönetmeni