Apartmanın Dış Cephe Boyasının Rengi Değişecekse Karar Nasıl Alınmalıdır?
Apartmanlarda tüm yönetim işleyişi yönetim planı ile Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yapılmaktadır. Bu iki ana kaynak hangi meselede nasıl hareket edileceğine dair usul açısından yön göstermektedir. Yönetim planına ve kanuna göre yapılmayan her yönetim icraatı hukuken sorun teşkil edecektir. Peki apartmanın dış cephe boyası değiştirilmek istenirse bu karar nasıl alınmalıdır. Salt çoğunluk ile bu karar alınabilir mi?
DIŞ CEPHE BOYA RENGİ DEĞİŞME KARARI NASIL ALINIR?
Bir apartmanda dış cephe boya rengi alınacak kararın nasıl alınması gerektiğinde etkilidir. Eğer apartmanın dış cephesinde boya rengi değişmeyecekse bu hukuken faydalı değişiklik kapsamına girmektedir. Dolayısıyla Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesi gereğinde kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile dış cephe boya kararı alınabilir. Ancak dış cephe boya rengi değişecekse o zaman farklı bir uygulamaya gidilecektir.
Dış cephe boya renginin değiştirilmek istenmesi durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi devreye girer. Buna göre kat malikleri binanın bakımını, mimari durumunu, güzelliğini titizlikle korumakla mükelleftirler. Kat maliklerinden birisi binanın ortak alanlarında inşaat, onarım, tesis, değişik renkte dış boya ve badana yaptırmazlar. Bundan dolayı dış cephe boyasının rengi değişecekse nitelikli çoğunluk aranmak zorunluluğu vardır. Kat maliklerinin beşte dördü bu değişime onay vermelidirler.
Dış cephe boya rengi değişimi kararını kat malikleri almak zorundadırlar. Kat malikleri karar aldıktan sonra uygulamaya geçilir. Ancak bu boya masrafının kim tarafından ne şekilde karşılanacağı da merak edilmektedir. Buna göre öncelikle dış cephe boya masraflarının tamamı kat maliklerine aittir. Eğer apartmanın bütçesinden bu masraflar karşılanamıyorsa, kira geliri yoksa her kat maliki arsa payı oranında masrafa ortak olarak ödeme yapmak durumundadır. Dış cephe boya masraflarına kiracılar da katılmazlar. Bu ödemeler kat maliki sıfatıyla ev sahipleri tarafından yapılır.