Apartmanlarda Aidat Ödemeyenlere Karşı Neler Yapılabilir?

Apartmanlarda kat maliklerinin aidat ödememe sorunu son dönemlerde iyice artmaya başladı. Peki apartman aidatlarını ödemeyenlere karşı hukuken neler yapılabilir?
Apartmanlarda Aidat Ödemeyenlere Karşı Neler Yapılabilir?

Apartmanlarda aidat ödeme sorunu son aylarda oldukça fazla yaşanmaya başlandı. Özellikle ekonomik gelişmelerden dolayı aidat ödemelerini aksatan kat maliklerinin sayısının arttığı bildiriliyor. Bu durumda da farklı mağduriyetlikler ortaya çıkıyor. Aidatını düzenli ödeyen kat malikleri almaları gereken hizmetleri aidat ödemeyen kat maliklerinden dolayı alamıyorlar. Apartmanların işleyişinde de aksamalar meydana gelince aidat borçlarına karşı hangi hukuki süreçlerin işletilebileceği merak ediliyor.

AİDAT ÖDEMEYENLERE KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Aidat ödemeyen kat malikleri hakkında hem yöneticilerin hem de diğer kat maliklerinin işletme başlatma hakları bulunmaktadır. Bir kat maliki aidat ödemiyorsa hakkında dava açılabilir ve bu davaya ilişkin icra takibi de başlatılabilir. Buna ek olarak aidat borcuna da aylık yüzde 5 oranında faiz de talep edilebilir. Tüm bunlar yöneticilere ve diğer kat maliklerine verilen yasal haklardır.

AİDAT BORCU NEDENİYLE BORÇLUNUN EVİ SATILABİLİR

Birikmiş aidat borçları da apartmanlarda mesele olmaktadır. Eğer bir kat malikinin birikmiş aidat borcu bulunuyorsa ve bu biriken borcun o kat maliki tarafından ödenemeyecek seviyede olduğu düşünülüyorsa borçlunun evinin satışına karar verilebilir. Bu kararın alınabilmesi için kat maliklerinden birisi veya birkaçı aidat ödememe durumunun çekilmez hale geldiğini ispat ederek borçlu kat malikinin evinin bedeli karşılığında kendilerine devredilmesine dair dava açabilirler. Taşınmaz bedelini ödeyerek satın alacak kimsenin olmaması durumunda ise yasal prosedürler tamamlanarak evin icra yoluyla açık artırma usulüyle satışına dair karar çıkartılabilir. Bu şekilde yapılan satıştan elde edilen bedelden aidat borcu yasal faizi ile beraber tahsil edilir.

Aidat borçlusu olan tarafın kiracı olması durumunda ise borcun tahsilatı yine ev sahibi sıfatıyla kat malikine düşmektedir. Kiracı aidat borcunu ödemekle yükümlüdür ama bu borcu ödemeden kaçıp giderse sorumluluk tamamen ev sahibine kalmaktadır. Hatta evin satışı ile aidat borcunun tahsili uygulaması burada da geçerlidir. Bundan dolayı ev sahipleri kiracıların aidat ödemelerini takip etmelidirler.