Apartmanlarda Balkona Çamaşır Asmak Yasak Mıdır, Cezası Var Mı?

Apartmanlarda balkona çamaşır asmak suç mudur? Apartmanlarda yönetim kararı yoksa balkona çamaşır asılabilir mi? İşte apartmanlarda balkona çamaşır asmanın hukuki durumuna dair ayrıntılar...
Apartmanlarda Balkona Çamaşır Asmak Yasak Mıdır, Cezası Var Mı?

Apartmanlarda ortak yaşamdan dolayı insanlar bazı kurallara uymak zorundalar. Bu kurallara uyarak ortak yaşamın sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi sağlanmaktadır. Bu kurallar yasalarla da belirlenebilir apartman yönetimleri tarafından da alınabilir. Ancak bir apartmanda bir konuda bir uygulama yapılırken farklı bir apartmanda değişik bir uygulamaya rastlanılabiliyor. Bu farklılıkların en çok meydana geldiği konulardan birisi de balkona çamaşır asmak meselesinde gerçekleşiyor. Apartmanlarda balkona çamaşır asmak mümkün müdür?

APARTMANDA BALKONA ÇAMAŞIR ASILIR MI?

Apartmanlarda balkona çamaşır asılması konusunda öncelikle yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak bu konunun mevcut durumuna bakabilmek için o apartmanda yönetimin veya Kat Malikleri Genel Kurulu'nun daha önceden bir karar alıp almadığına bakılmaktadır. Eğer yönetim veya kat malikleri apartmanda çamaşır asmayı belirli bir kural dahilinde uygun görmüşse kat sakinleri o kurallara uyarak balkona çamaşır asabilirler. Bunun tam tersi de olabilir ve balkona çamaşır asılmaması konusunda yasaklama yapılabilir. Bu durumda da esas alınacak olan verilen karardır.

Eğer apartmanda Kat Malikleri Genel Kurulu'nda veya yönetim tarafından balkona çamaşır asmak hususunda herhangi bir karar alınmamışsa uygulamanın nasıl olacağı merak ediliyor. Böyle bir durumda apartman sakinleri balkonlarına çamaşır asma konusunda herhangi bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmazlar. Ancak bu çamaşır asma olayı gerçekleşirken komşuluk hukukuna tam bir şekilde riayet etmek gerekmektedir. Çamaşır asılmasından dolayı alt katta bulunan komşuya zarar verilmemesi gerekiyor. Herhangi bir zarar oluşması durumunda ise bazı yaptırımlar devreye girebiliyor.

Komşuların çamaşır asma konusundan dolayı zarar görmesine karşın bu eylemi gerçekleştiren komşunun aleyhinde hukuki süreç başlatılabiliyor. Bu hukuki süreç olayın boyutuna göre hapis, para cezası ve konutun satılmasına kadar varabiliyor.