Apartmanlarda Kaçak Katta Oturanlar Aidat Ödemek Zorunda Mı?

Kaçak katlarda oturanlardan aidat ödemelerinin talep edilip edilemeyeceği merak ediliyor. Kaçak katta oturanlardan aidat borcu icra yoluyla tahsil edilebilir mi?
Apartmanlarda Kaçak Katta Oturanlar Aidat Ödemek Zorunda Mı?

Apartmanlarda bulunan kaçak katlarda oturanların aidat ödeme zorunluluklarının olup olmadığı merak ediliyor. Kaçak katta oturanlardan yönetimler aidar alabilirler mi? Kaçak katta oturanlar aidat ödemezlerse haklarında icra işlemi başlatılabilir mi? İşte kaçak katta oturanların aidat ödeme meselesinin hukuki açıklaması...

KAÇAK KATTA OTURANLAR AİDAT ÖDERLER Mİ?

Kaçak katta oturan bazı kat malikleri tapularının olmadığı gerekçesi ile apartmanın ortak giderlerine katılmak istemeyebiliyorlar. Böyle bir durumda apartmandaki boya, çatı, mantolama ve diğer ortak giderlerden kaçak katlardaki apartman malikleri sakınmak istiyorlar. Peki kaçak katta oturanların böyle bir hakları var mı? Kaçak katta oturanlar tapuları olmadığı için Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında uygulamalara maruz kalabilirler mi?

Kaçak katta oturanların apartmanların ortak giderlerini ödememek gibi bir hakları bulunmamaktadır. Kaçak katta oturanlar da tıpkı diğer katlarda oturan apartman sakinleri gibi aidatlarını muntazam olarak ödemek durumundadırlar. Bu ortak giderler tapuda bağımsız bölüm olarak görülmeyen kaçak katları da ilgilendirmektedir. Bu hizmetlerden kaçak kat sakinleri de faydalanmaktadırlar. Bundan dolayı da diğer kat maliklerinin aidat ödemeleri yasal sorumluluk iken kaç kat malikleri de aynı şekilde muamele görürler.

KAÇAK KATTA OTURANLARA AİDATLAR İÇİN İCRA TAKİBİ YAPILIR MI?

Kaçak katta oturanlar için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun hükümleri doğrudan uygulanamayabiliyor. Çünkü o katlar bağımsız bir bölüm olarak değerlendirilmiyor. Ancak bu kişiler Türk Borçlar Kanunu ile muhatap olabiliyorlar. Bu durumda sebepsiz zenginleşme kaideleri uygulanıyor. Alınan bir hizmetten dolayı aidat ödenmemesi bu şekilde yasal zorunluluk olabiliyor. Bundan dolayı kaçak katlardaki kişilerden aidatlar talep edilebiliyor. Aidat ödenmemesi durumunda ise bu ödemeler icra yoluyla da tahsil edilebiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu ile alakalarının olmamaları bu kişileri aidat ödemelerinden muaf yapmamaktadır.

Emlak365.com