Apartmanlarda kiracıdan yönetici olur mu?

kiracıların apartmanlarda yönetici seçilip seçilemeyecekleri merak ediliyor. Kiracıların apartmanlarda yönetici olabilmeleri için kanunen bir engel var mı?
Apartmanlarda kiracıdan yönetici olur mu?

Apartmanlarda yönetici seçimleri bazen oldukça çekişmeli geçebilmektedir. hatta bazen kiracılar da apartman yöneticisi olabilmek istemektedirler. Böyle bir talep olması durumunda ise kiracıdan apartman yöneticisi olup olamayacağı tartışmaları yapılıyor. Apartmanlarda yöneticilerin hangi esaslara göre seçilebileceğinin sınırları Kat Mülkiyeti kanunu ile belirlenmiştir. Kiracıların yöneticilik talepleri de bu hukuki kaideler ile kararlaştırılmaktadır. 

KİRACININ OY HAKKI YOK!

Kiracıların Kat Malikleri Genel Kurulu'nda oy kullanma hakları bulunmuyor. Sadece izleyici olarak bu toplantılara katılabilirler. Ancak herhangi bir hakları da yoktur. Bu açıdan oy kullanamayan bir kiracının da yasal olarak yönetici seçilemeyeceği bu açıdan gayet açıktır. Ancak kiracıların da yönetici olabilmelerinin bir yolu bulunmaktadır. Bu yolun koşulları yerine getirilirse kiracılar yönetici olmak için apartman yönetimi seçimlerinde aday olabilirler. 

KİRACI EV SAHİBİNDE VEKALET ALMALI!

Kat Malikleri Genel Kurulu'na kiracıların katılma hakkı bulunmuyor. Ancak ev sahibi tarafından kiracıya kendisini temsil etmesi için vekalet verilirse o zaman iş değişecektir. Ev sahibi bir kat maliki olarak toplantıya katılma ve oy kullanma hakkına sahiptir. Kiracı da ev sahibi adına Kat Maliki Genel Kurulu'na katılırsa herhangi bir kısıtlama olmadan ev sahibinin haklarını kullanabilir. Bu durumda kiracı apartman yöneticisi olmak için aday olduğunu bildirip oy isteyebilir. 

KİRACI YÖNETİCİ OLURSA AİDAT ÖDEMEZ Mİ?

kiracının yönetici olmaması durumunda aidat ödemesi yükümlülüğünün ne olacağı merak ediliyor. Bu konuda standart bir uygulama yoktur. Apartman yönetim planında ilgili bir madde varsa veya Kat Malikleri Genel Kurulu'nda daha önceden karar alınmışsa ona göre kiracının aidat ödeme yükümlülüğü değerlendirilir. Yöneticiler hiç aidat ödemesi de yapmayabilirler veya aidatı eksiksiz ödemek durumunda da kalabilirler. Bu konuda kat maliklerinin karar almaları gerekiyor.