Apartmanlarda Ortak Alan Muamması! Site Bahçesi Kime Ait?

Site sakinleri ve bahçe katında oturanlar arasında bitmek bilmeyen ortak alan tartışması yaşanıyor. Peki, site bahçesi kime aittir? İşte ayrıntılar
Apartmanlarda Ortak Alan Muamması! Site Bahçesi Kime Ait?

Apartman ve site gibi toplu yaşanılan ortamlarda, birçok ortak alan bulunmaktadır. Ancak bu ortak alanlar kimi zaman apartman sakinleri arasında tartışma yaratabiliyor. Kat malikleri arasında en çok tartışılan konu ise ortak bahçe kullanımı oluyor. Bu konuda bahçe katında oturan kişiler bahçenin kendilerine ait olduğunu düşünürken yöneticiler ve diğer katlarda oturanlar ise buranın ortak alan olduğunu ve herkesin eşit şekilde kullanacağını savunuyor.

SİTELERDE ORTAK BAHÇE KULLANIMI NEYE GÖRE YAPILIR?

Apartmanlarda ve sitelerde yer alan ortak bahçenin nasıl kullanılacağına dair bilgiler Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alıyor. Kanunda, bahçe katındaki daire sahiplerinin tapusunda bahçe kaydıyla ilgili herhangi bir ibare bulunmuyorsa bahçe, ortak alan olarak sayılıyor. Bu durumda kat malikleri arsa payı oranında bahçeden yararlanma hakkı elde ediyor.

Site bahçesinin bahçe katında oturan kişi ya da kişilere tahsis edilmesi için site ya da apartman sakinlerini oy birliği ile bir karara varması gerekiyor. Buna göre tapu kaydında bahçe kullanımıyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmayan veya apartman sakinlerinin ortak kararı ile bahçe kendisine tahsis edilmemiş ise bahçe katında oturan kişi bahçeden sadece arsa payı oranında yararlanabiliyor.

Apartmanlarda Ortak Alan Muamması! Site Bahçesi Kime Ait?

SİTELERDE BAHÇE KULLANIMI NASIL OLMALI?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak alanlar için bazı kurallar getirildi. Kanuna göre, kat malikleri, ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine arsa payı oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olur.

Ortak alanlarda hisseler belli olsa da hisselerin yeri belli değildir. Örneğin sitede yaşayan herhangi biri bahçede 5 metrekarelik bir alana duvar örüp kendisine ait olduğunu iddia edemez.

Ortak bahçe kullanımı konusunda Yargıtay 18'nci Hukuk Dairesi şu ifadelerle konuya açıklık getiriyor:

'' Kat Mülkiyetli ana taşınmazın ortak yerlerinden olan bahçeye, davacının görüşünü kapatacak şekilde ağaç dikilmesi ve bahçe niteliği ile bağdaşmadığı halde bağ tesis edilmesi ortak yerlere el atma niteliğindedir'' diyor.

Apartmanlarda Ortak Alan Muamması! Site Bahçesi Kime Ait?

SİTEDE ORTAK ALAN TARTIŞMASI YAŞANMIŞTI!

Geçtiğimiz günlerde haber bültenlerinde yer alan bir haberde, İstanbul'da aidatı yüksek olan bir sitede ortak alan tartışması yaşandı. Bahçe katında oturan ev sahiplerinin bahçeye masa ve sandalye koyması üzerine diğer apartman sakinleri ve yönetici ile yaşanan tartışma mahkemeye taşınmıştı.

Yönetim, site sakinlerini bahçeyi işgal etmekle suçlarken bahçe katında oturanlar ise bahçenin kendilerine ait olduğunu savunuyor.

Yetkililer ise durum hakkında, ortak bahçeden kime ne kadar alanın tahsil edildiği yönetim planında yazılı olması gerektiğini ve keyfi bir düzenleme yapılamayacağını söylüyor.