Apartmanlarda Resmi Tatillerde Tadilat Yapılabilir Mi?

Apartmanlarda tadilat ile alakalı olarak yapılacak olan işlemler merak edilmektedir. Komşuları ile sorun yaşamak istemeyenler resmi tatillerde tadilat yapılıp yapılmayacağını araştırıyorlar.
Apartmanlarda Resmi Tatillerde Tadilat Yapılabilir Mi?

Apartmanlar insanların karşılıklı saygı esasına dayalı olarak ortak yaşaın küçük merkezlerinden birisidir. Apartmanlarda kurulu olan düzen yasalar ve yasaların izin verdiği ölçüde apartmanca belirlenen kurallarla sürdürülmektedir. Ancak zaman zaman komşular arasında sorunlar yaşanabilmekte ve bu sorunların çözümleri araştırılmaktadır. Zihinleri kurcalayan ve merak uyandıran konulardan birisi de tadilat meselesidir. Apartmanlarda resmi tatil günlerinde tadilat yapılabilir mi? Eğer tadilat yapılabilirse hangi saatler arasında bunu yapmak uygundur?

TADİLAT YAPMA SORUNU

Apartmanlarda esas alınan Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre komşular birbirlerinin haklarına müdahale etmeden, karşılıklı saygı ile yaşamlarını sürdürmelidirler. Bağımısz bölümlerinde istedikleri gibi yaşayabilen kat malikleri bunu haklarını kullanırken komşularını rahatsız etmemelidirler. Tadilat nedeniyle çıkan gürültüler komşular arasında mesele olabilmektedir. Bundan dolayı bazı kurallara uyulması gerekmektedir.

Kat mülkiyeti Kanunu'nda apartmanlarda ne zaman, hangi saatler arasında tadilat yapılabileceği yazmamaktadır. Ancak komşuların rahatsız edilmemesi gerektiği üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Tadilat meselesinde bakılması gereken bir diğer yer ise yönetim planıdır. Bir apartmanda tadilat konusunda kurallar yönetim planında yer alabilir. Burada da tadilat ile alakalı bir karar yoksa Kat Malikleri Genel Kurulu toplanarak tadilat kurallarını belirleyerek yönetim planına işleyebilirler.

Apartmanlarda tadilat yapılırken insanların dinlenme haklarına saygı gösterilmektedir. Bundan dolayı tadilatlar genellikle hafta içi 09:00 ile 17:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Hafta sonunda ise 11:00 ile 17:00 saatleri arası tadilata uygun saatler olarak bilinmektedir. Ancak tadilat konusunda bu saatleri ve uyulması gereken kuralları her apartman özel olarak belirleyebilir.

Resmi tatillerde tadilat yapılıp yapılmayacağına dair herhangi bir karar yasada yer almamaktadır. Apartmanda daha önceden bir karar alınmış ve resmi tatillerde tadilat yapılamayacağı hükme bağlanmışsa bu uygulanır. Ancak bu konuda bir karar yoksa resmi tatillerde tadilat meselesi hafta sonu günlerindeki saatler arasında yapılabilecek şekilde uygulanabilir.

Emlak365.com