Apartmanlarda Ve Sitelerde Dubleks Dairelerden İki Kat Mı Aidat Alınır?
Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemeleri sıklıkla sorun olmaktadır. Bu sorunlar içerisinde bazen varsa dubleks dairelerin aidatları tartışma yaratmaktadır. Dubleks daire sahiplerinden daha fazla aidat alınmasını isteyen kat sakinleri yönetimleri bu konuda zorlamaktadırlar. Peki dubleks dairelerden fazla aidat ödemesi alınabilir mi? Dubleks dairelerden aidat alınırken hangi esaslara göre aidat miktarı belirlenmektedir?
DUBLEKS DAİRELERİN AİDATLARI NASIL BELİRLENİR?
Dubleks dairleerin aidatlarına ilişkin belirleme yapılması oldukça kapsamlı bir süreç gerektirmektedir. Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinin bağımsız bölümleri için yani konutları için adeyecekleri aidatlar Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre arsa payı esas alınarak hesaplanmaktadır. Eğer dubleks daire ile normal daire arasında arsa payı açısından bir fark yoksa dubleks dairenin aidatı diğer dairelerin aidatı ile aynı olmak zorundadır. Evin büyük olması daha fazla aidat ödemesi yapılması anlamına gelmemektedir. Aidat belirlemede böyle bir sistem uygulanmamaktadır. Hatta bu sistemi uygulayan yönetimler hukuksuz bir iş yapmış olurlar.
Dubleks dairelerin aidatları ile alakalı bir başka ayrıntı daha bulunmaktadır. Apartmanlarda ve sitelerde sonradan oluşturulmuş dubleks daireler bulunmaktadır. Bu da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Altlı üstlü iki daireye sahip olanlar bu daireleri birleştirip tek daire yapabiliyorlar. Böyle bir durumda aidatın nasıl belirleneceği merak edilmektedir.
Eğer sonradan oluşturulmuş bir dubleks daire varsa oradaki aidatlar dubleks daireyi geçiş yapılmadan önceki arsa payları üzerinden hesaplanmaktadır. Yani çift daire üzerinden aidat ödemesi yapılmalıdır. Dolayısıyla bu tür dubleks daire sahipleri arsa payı üzerinden iki dairelik aidat ödemesi yapacaklardır. Bu dubleks dairelerin tek aidat ödemesi yapması diğer kat maliklerinin mağdur olması anlamına gelecektir.