Apartmanlarda Ve Sitelerde Ortak Kullanım Alanlarının Tadilat Kararı Nasıl Alınır?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanlarında değişiklik yapılmak istenmesi durumunda karar nasıl alınır? Yöneticinin karar alıp bu değişikliği yapması mümkün müdür?
Apartmanlarda Ve Sitelerde Ortak Kullanım Alanlarının Tadilat Kararı Nasıl Alınır?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak belirlenmiş kısımlarda farklı tasarruflarda bulunulmak istenebilir. Örneğin depo olarak kullanılan bir alanın dükkan olarak kullanılması amacıyla tadilatının yapılması istenebilir. Böyle bir proje değişikliği yapılacaksa buna dair karar nasıl alınır? Yöneticinin bu kararı verme hakkı var mıdır? Kat maliklerinin tamamının tadilat onayı vermesi gerekir mi?

ORTAK KULLANIM ALANLARINDA TADİLAT KARARI NASIL ALINIR?

Apartmanlarda ve sitemelerde yönetim işleyişi Kat Mülkiyeti Kanunu ve yönetim planı esas alınarak sürdürülmektedir. Yapılacak tüm işlemlerin hukuksal boyutları bu kaynaklara göre belirlenmektedir. Dolayısıyla ne yöneticiler ne de kat malikleri kendi kafalarına göre işlkem yapma hakkına sahip değildirler.

Ortak kullanım alanlarında tadilat gerektiren bir durum olabilir. Örneğin apartmanın zemin katında bulunan ve daha önce depo olarak projelendirilmiş bir alana ihtiyaç olmamasından dolayı bir proje değişikliği yapılabilir. Bu alan dükkan yapılarak kiraya verilmek istenebilir. Bu apartman ve site menfaatine, gelir getiricidi bir durumdur. Ancak bunun için bir tadilat kararı alınmalıdır.

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimlere eğer yönetim planında ortak kullanım alanlarının tadilatında karar verme yetkisi verilmemişse bu kararı yöneticiler tek başlarına alamazlar. Bu durumda karar alınabilecek tek adres Kat Malikleri Genel Kurulu olacaktır. Ancak ortak kullanım alanının proje değişimine nedne olacak bir tadilat kararı alınırken bu karar salt çoğunluk ile alınamaz.

Kat Malikleri Genel Kurulu'nda ortak kullanım alanının tadilatı kat maliklerinin oylamasına sunulur. Bu oylamada kat maliklerinin beşte dördü tadilata onay vermelidir. 20 bağımsız bölümü olan bir binada tadilat kararı en az 16 oyla alınabilir. 15 oy çıkarsa bu tadilatın yapılması hukuken mümkün değildir.

Emlak365.com