Apartmanlarda ve sitelerde otopark kullanmayacağım diyenler aidat indirimi isteyebilirler mi?

Apartmanlarda ve sitelerde otopark kullanmayan kat maliklerine aidat indirimi yapılıp yapılamayacağı merak konusu oluyor.
Apartmanlarda ve sitelerde otopark kullanmayacağım diyenler aidat indirimi isteyebilirler mi?

Türkiye’de otomobil sahibi olan vatandaşların sayısı arttıkça apartmanlarda ve sitelerde otopark sorunları çıkıyor. Bazı evlerde iki, üç tane otomobil olabiliyor. Bu da haliyle doğal bir park sorunu meydana getiriyor. Henüz her kat malikine birer araçlık otopark sorununu çoğu binada çözüme kavuşturamamışken çıkan bu otopark sorunu beraberinde yeni talepleri ve problemleri getiriyor. Otopark kullanmayan kat malikleri yönetimlerin kapılarını aidat indirimi talebiyle çalabiliyorlar.

OTOPARK KULLANMAYANIN AİDATINA İNDİRİM YAPILIR MI?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanlarından yararlanmak da o kullanım alanının masraflarını karşılamak da kat maliklerine düşmektedir. Bundan dolayı otopark kullanmayan bir kat malikinin herhangi bir şekilde aidat indirimi talep etme hakkı yoktur. Otopark kullanmaktan vazgeçme beyanı vermek aidat indirimi gerektirmez. Ancak son dönemlerde bu yönde yönetim planlarında çeşitli düzenlemeler yapıldığı biliniyor. Bu durumun yasal herhangi bir tarafı bulunmamaktadır.

OTOPARK PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Apartmanlarda ve sitelerde otopark paylaşımı yapmak yönetimlerin tasarrufundadır. Ancak yönetimler de kafalarına göre paylaşım yapamazlar. Apartmanda ve sitede bulunan bağımsız bölüm ile kaç araçlık otopark olduğuna dair karşılaştırma yapılır. Her bağımsız bölüm için en az bir araçlık otopark düşüyorsa paylaşım sorunsuz yapılabilir. Ancak otopark kapasitesi bağımsız bölümler için yeterli olmadığı durumlarda paylaşım için bazı kurallar uygulamaya sokulur.

Yönetimler yetersiz gelen otoparkta paylaşım yapacaklarsa arsa paylarına göre paylaşım yapmak zorundalar. Arsa payı fazla olan kat maliklerinin otoparkta öncelik hakları olacaktır. Ancak kendilerine otopark gösterilmeyen kat maliklerinin de bu park sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Tartışmalara son vermek isteye yönetimler yakında olan bir otopark ile anlaşma sağlayarak araçlarını park edemeyenlere oradan yer tahsis etmektedirler. Bu otopark maliyeti de apartman bütçesinden karşılanmaktadır.