Apartmanlarda Ve Sitelerde Otopark Kullanmayanlara Aidat İndirimi Yapılır Mı?

Apartmanlarda ve sitelerde otopark konusu anlaşmazlığı düşülen meselelerden birisi olmaktadır. Peki otopark kullanmayanlar aidat indirimi isteyebilirler mi?
Apartmanlarda Ve Sitelerde Otopark Kullanmayanlara  Aidat İndirimi Yapılır Mı?

Apartmanlarda ve sitelerde komşular arasında genellikle otopark meselesi yüzünden anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Her kata bir otopark alanı tahsis edilemeyişinden dolayı komşular araçlarını park edecekleri alanları paylaşamamaktadırlar. Bazı kat sakinleri ise araçları olmadığı için otopark kullanmıyorlar ve bu durumda aidat indirimi hakkı elde edip edemeyeceklerini merak ediyorlar. Otopark kullanmayan bir kat maliki veya onun kiracısı aidat indirimi talep edebilir mi?

OTOPARK KULLANMAYANA AİDAT İNDİRİMİ OLUR MU?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanlarının idaresi sırasında ortaya çıkan tüm maliyetlerden kat malikleri sorumludurlar. Bu sorumluluk Kat Mülkiyeti kanunu'na göre arsa payı esasına dağıtılmaktadır. Bir kat malikinin ortak kullanım alanından yararlanmaması o alan için oluşan giderlerden kaçınması gibi bir hak sağlamaz. Aksine bu maliyetler kat malikleri tarafından ortak bir şekilde karşılanır. Bundan dolayı da otopark kullanmadığını iddia ederek herhangi bir kat malikinin aidat indirimi talep etmesinin imkanı yoktur.

Apartmanlarda ve sitelerde tüm işleyiş yönetim planına göre yapılır. Her ne kadar oluşan tüm giderler kat malikleri arasında arsa paylarına göre paylaştırılsa da bunun bir istisnası bulunmaktadır. Eğer yönetim planında otopark kullanmayanlardan daha düşük aidat tahsil edileceğine dair bir karar yer alıyorsa o zaman bu uygulanabilir. ANcak bu kararın Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınıp yönetim planına işlenmesi gerekir. Aksi durumda kat malikleri standart olarak ortak giderler için aidat ödemeye devam ederler.

Otopark paylaşımı da apartman ve sitelerde merak edilen konuların başında gelmektedir. Eğer yeterli otopark alanı yoksa paylaşım hakkaniyetli bir şekilde yapılmaktadır. Böyle bir durumda otopark paylaşımı arsa payları dikkate alınarak yapılır. Arsa payı fazla olanlara tek otopark alanı tahsis edilirken diğer kat sakinlerine ortak şekilde kullanabilecekleri otopark alanı tahsis edilir.

Emlak365.com