Apartmanların Girişinde Bulunan Ve Hizmet Almayan Dükkanlar Aidat Ödemek Zorunda Mı?

Apartmanların altında bulunan ve herhangi bir hizmet almayan dükkanlar için aidat ödemek zorunlu mudur? Apartman girişindeki dükkanlardan aidat ödemesi alınır mı?
Apartmanların Girişinde Bulunan Ve Hizmet Almayan Dükkanlar Aidat Ödemek Zorunda Mı?

Apartmanlarda qaidat ödemelerine dair çok sayıda itiraz ise yönetimler muhatap olabiliyorlar. Bu itirazlar genellikle aidat ödemesinden kaçınmak isteyen kat maliklerinden geliyor. Dolayısıyla bu kişilerin aidat ödememelerine dair herhangi bir yasal dayanak bulunmuyor. Ancak apartmanların altında, giriş bölümünde bulunan dükkanlar için aidat yükümlülüğü tartışma konusu edilebiliyor. Bu dikkanlar apartmanın içi ile herhangi bir şekilde bağlantılı değiller. Temizlik, asansör ve bunun gibi hizmetlerden de yararlanmıyorlar. Peki dükkanlar için aidat ödemek şart mıdır? Dükkanlar aidat ödemeyebilirler mi?

APARTMANLARDA DÜKKANLAR AİDAT ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Kat Mülkiyteti Kanunu apartmanlarda aidat ödemelerine ilişkin esasları belirlemektedir. Buna göre ev veya dükkan ayrımı yapılmamaktadır. Kanun kat maliklerini bağımsız bölümlere göre belirlemektedir. Bağımsız bölüm sahibi olan kat malikleri de aidat ödemelerine katılmak zorundadırlar. Bu şekilde yapılan değerlendirmeye göre apartmanlarda dükkanlar da bağımsız bölüm olduklarından aidat ödemesinden kaçınamazlar. Hatta aidat ödemediği için dikkan sahibi kat maliki hakkında icra işlemi başlatılabilir.

Dükkanların herhangi bir hizmetten yararlanmamasına rağmen aidat ödemek zorunda kalmaları çoğunlukla hakkaniyetli bulunmamaktadır. Bunun bir ara formülü yine Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bulunmaktadır. Her ne kadar Kat Mülkiyeti Kanunu kat maliklerini aidat ödemek zorunda belirlemiş olsa da istisnai durumlar ve buna bağlı uygulamalar bulunabiliyor.

Apartmanlarda yönetim tarzını, kurallarını, esaslarını belirleyen yönetim planıdır. Ayrıca Kat Malikleri genel kurulu'nun aldıkları kararlar da bağlayıcıdır. Yönetim planına kat maliklerinin ortak kararıyla dükkanlardan aidat aiınmayacağına dair bir karar işlenirse apartman altında bulunan dükkanların aidat ödeme zorunlulukları ortadan kalkar. Ancak bu kararın ortak bir şekilde alınması gerekmektedir.

Emlak365.com