Arazisi olanlar dikkat! Devlet yıllık para ödeyecek!
Dünyada gıda üretiminin ne kadar önemli olduğu pandemi sürecinde anlaşılmıştı. Tarımsal üretimi gelişmiş olan ülkeler kriz zamanlarında kendi kendilerine yetebiliyorlar. Zamanında Türkiye de kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak uygulanan yanlış politikalar ve tarımsal üretimin geri plana irilmesi ile yurt dışından tarım ürünleri ithal edilmeye başlandı. Son yıllarda tarımsal üretimde yeni uygulamalar olumlu sonuçlar verse de bu durum henüz tam anlamıyla hedefe ulaşmış değil.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ!
Tarımsal üretimin artırılabilmesi için atıl arazi sorununun çözülmesi gerekiyor. Miras yoluyla devredilen araziler zamanla kullanılmaz hale gelebiliyor. İnsanlar farklı alanlarda çalışarak geçimlerini sağlarken tarım arazileri boşta kalabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu arazileri yeniden ekonomiye kazandırmak için yeni bir uygulamaya gidiyor. Bu uygulama ile arazileri atıl durumda olan kişiler gelir elde edecekler. Bunun yanında da arazileri ekilip biçilerek üretime kazandırılacak.
DEVLET ARACI OLUP KİRALAYACAK
Devlet atıl durumda olan ekilebilir arazileri tespit edip kiraya çıkarak. Bu arazi sahipleri ile kiralamayı yapacaklar arasında aracılık devlet tarafından yapılacak. Bir değer tespiti yapılarak kira bedeli belirlenecek. Bu bedel içerisinde devletin vereceği desteklemeler de göz önünde bulundurulacak. Belirlenen fiyatlardan araziler kiraya verilip ekip biçmek isteyenlere kiralanacak. Arazi sahipleri bu kira bedelini iste alarak bir gelir imkanı elde etmiş olacaklar.
PARA ARAZİ SAHİBİNE VERİLECEK!
Yapılacak olan kiralamadan elde edilecek kira gelirinden devlet herhangi bir şekilde pay almayacak. Bu ödeme eksiksiz bir şekilde arazinin sahibine verilecek. Boş yere duran arazilerinden gelir elde edecek olan arazi sahipleri bu durumdan oldukça kazançlı çıkacaklar. Hem arazilerinin bakımları yapılmış olacak hem de kira geliri elde edecekler. Bu kazançlı anlaşmanın kurulması için ilk kiralamalar 2025 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaya başlanacak.