Arsa Payı Karşılığı Konut Alımında Mağdur Olmamak İçin Bunlara Mutlaka Dikkat Edin!
Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artış nedeniyle ev sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyen vatandaşlar normal evler dışında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine yöneldi. Büyükşehirlerdeki arsa sahipleri, müteahhitlerle ya da firmalarla anlaşma yaparak arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ile ev sahibi olmak istiyor. Ancak bu durum sanıldığı kadar kolay ve güvenli olmuyor.
ARSA PAYINA KONUT ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Arsa payı karşılığı konut almak için müteahhit firmalarla sözleşme yapan birçok kişi mağdur edilmekten şikayetçi. Hürriyet'in haberine göre, firmanın sözleşme hükümlerine uymaması, teslimatı geciktirmesi ya da inşaatı yarım bırakmaları nedeniyle vatandaşlar mağdur ediliyor.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, ilk olarak arsa sahibinin arsa üzerindeki payını müteahhide devrettiği, müteahhidin de arsa üzerinde inşa edilecek taşınmaz üzerinde belli sayıda bağımsız bölümü arsa payı sahibine verdiği basit bir sözleşme gibi görülebilmektedir. Ancak işin gerçeği, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri oldukça risklerle doludur.
Mutlaka Noter Tasdikli Olmalı
Borçlar Kanunu hükümleri doğrultusunda arsa payına konut satın alabilmek için sözleşmeler belirli kurallara göre hazırlanmalı ve noter tasdikli olmalıdır. Sözleşme hükümlerinin müteahhit tarafından belirlenmesi ve bu hükümlerin gerçeği yansıtmaması gibi durumlarda arsa payı sahipleri için bazı sorunları ortaya çıkarabilmektedir.
Teslimi Geciken İnşaat İçin Ne Yapılmalı?
Söz konusu inşaatların teslim günü geciktiğinde, müteahhit firmadan gecikme tazminatı talep edilebilir ve sözleşmede belirlenen cezai şartlar bulunuyorsa müteahhit bu bedelleri de ödemekle yükümlüdür.
Bazı müteahhitler bu ücretleri ödememek için inşaatı tamamlamadan fiilen teslim ettiklerini bildirmektedir. Böyle durumlarda ise tam edim olarak kabul edilmez ve müteahhidin sözleşmeden doğan yükümlülükleri devam eder. Bu durumda da arsa payı sahibinin derhal yasal haklarını kullanması gerekmektedir. Arsa payı sahibi noksan ve hatalı işler mahkeme aracılığı ile bilirkişi marifetiyle tespit ettirilip en kısa süre içerisinde müteahhidi taşınmazın fiili teslimi kabul etmediği ve noksan işlerin tamamlanması gerektiği konusunda uyarıda bulunmalıdır.