Arsalarda gabari nedir ve nasıl hesaplanır?

Bir emlak terimi olarak sık sık karşılaşılan gabari hakkında ayrıntılar merak ediliyor. Peki gabari ne demektir? Gabari hesaplaması nasıl yapılır?
Arsalarda gabari nedir ve nasıl hesaplanır?

İnşaat ve emlak alanlarında bazı terimler sık sık kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de gabaridir. Gabari çok farklı alanlarda kullanılan bir kelime olsa da inşaat ve emlak sektörü için oldukça farklı bir anlama ve buna bağlı olarak da öneme sahiptir. İşte gabari ile alakalı merak edilen ayrıntılar...

GABARİ NEDİR?

Gabari bir inşaatın yapılabileceği en yüksek kat sayısı anlamına gelmektedir. İmar planları açısında bir arsa üzerinde inşa edilecek bir binanın en fazla kaç katlı olabileceği bir hesaplamayla bulunur. Bunun adı da gabari hesaplamasıdır. Bu hesaplamanın dışına çıkarak bina yapmanın ise imkanı yoktur.

GABARİ NASIL HESAPLANIR?

Bir inşaat için gabari hesaplaması yapılacaksa bunun çeşitli formülleri vardır. Bu hesaplama yapılacaksa önce arazinin yüzölçümü boyu ve emsali dikkate alınır. Gabari boyutunu 0,5 metre çatı katı farkını çıkarıp 3’e bölünmesi ile binanın maksimum kat sayısına ulaşılır. Binanın inşa edileceği alanda belediye bina boylarını en fazla 7 metre olarak belirlemişse o bina bu boyun üzerinde olamaz.

Gabari hesaplamasında çatı için ayrılan oran genel orandan düşürülür ve ardından yükseklik 3,3’e bölünür. Bu şekilde binanın kaç kat yapılabileceği ortaya çıkar. Eğer 7,50 yüksekliğe izin verilen bir bina varsa bu bina en fazla 2 kat olarak inşa edilebilir.

İnşaatlarda gabari hesaplamaları belediyeler tarafından yapılmaktadır. Yapılacak olan inşaatın projeleri de bu gabari hesaplamasına göre hazırlanır. Belediye bir bölgede binalara en fazla 10 metre yükseklik hakkı tanıyorsa kimse bu yüksekliği aşamaz. Eğer aşılırsa aşan kısım kaçak statüsüne düşecektir.