Askeri Güvenlik Bölgesi Nedir, Şerhi Nasıldır?

Askeri güvenlik bölgesi; ülke savunması açısında önemli olan bölgelerin cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen sınırları içinde kalan bölgeye denir. Peki, nasıl belirlenir?
Askeri Güvenlik Bölgesi Nedir, Şerhi Nasıldır?

Askeri güvenlik bölgesi; ülke savunması açısında önemli olan bölgelerin cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen sınırları içinde kalan bölgeye denir. Peki, nasıl belirlenir?

Bölgeler birinci ve ikinci bölgeler olarak ikiye ayrılır. Birinci derecede güvenlik bölgesi 100 ile 400 metre arasında değişmektedir.



Üst sınır ise 400 metredir. Bu alan içindeki mallar kamulaştırma yapılır. Bu bölgelerin askeri güvenlik bölgeleri olduğunu belirtmek için kırmızı bayrak ve tel örgü çekimi yapılmaktadır. İkinci derecedeki alan ise birinci derecenin bittiği alandan başlar ve aralarında 5 km olması gerekmektedir. İkinci bölgelerde birinci bölgenin aksine mülkiyet sahibi hakkı vatandaşlara verilebilmektedir.



Askeri Güvenlik Bölgeleri Nelerdir?



Askeri güvenlik bölgeleri, askeri operasyonların olduğu yerlerde yerleşim merkezlerinin dışında olan can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi açısından girilmesi sakıncalı bölgeler olarak tanımlanabilir. Bu bölgelerde askeri operasyonlar sürdüğü suretçe bu isimle anılmaya devam edilmiştir. Genellikle bu süreler 15 ila 6 ay arasında olabilir.



Böyle yerle geçici askeri bölge denilmektedir fakat duruma göre daha fazla uzaması mümkün olabilir. Bu bölgelerin ilanı öncelikle İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Bakanlığının gerekli gördüğü takdirde valilikle birlikte askeri güvenlik bölgesi oluşturma kararlarını ilan edebilmektedirler. Daimî askerlik güvenlik bölgeleri ise kışla, karargâh birimlerini ve bu tesislerin çevresini kapsamaktadır.



Askeri Güvenlik Bölgesi Şerhi Nasıldır?



Askeri güvenlik bölgesinde kalan taşınmazlar, kamulaştırma kararı ile kamulaştırılabilir. Güvenlik bölgesi olması açısında alanın 200 metre uzaklığına kadar olan bölgelerde patlama ve yanma tehlikesi olan malların satışı ve depolanması kesinlikle yasaklanmıştır. Kamulaştırma yapılan alanlara başka kişilerin girmesi ve burada oturması da kanun ile yasak hale getirilmiştir.



Bu bölgelerde görevliler dışında harita ve kroki çizme gibi faaliyetlerin yapılması da güvenlik açısından yasaklanmıştır. Bunun anlamı ise bu bölgenin tamamen askeri güvenlik bölgesi haline getirilmiş olması ile koruma altına alınmış olmasıdır.



Emlak365.com