Atıl Tarım Arazileri Yüzde 75 Hibe Desteği İle Üretime Açılacak
Nadasa bırakılan, boş tutulan ve atıl durumda kalan tarım arazileri için hibe programı açıklandı. Alınan karar kapsamında atıl durumda bulunan tarım arazilerini üretime açan kişilere devlet yüzde 75 hibe desteği sağlayacak.
Uygun ekim yöntemleri ve münavebe planları kullanılarak atıl durumda bulunan arazilerini tarıma açan kişiler hibe desteğinden faydalanabilecekler. Devlet boş durumda bulunan ve ekilmeyen tarım arazilerini bu şekilde üretime kazandırırken, çiftçinin tekrar tarıma yönlendirilmesi sağlanmış olacak. Böylelikle tarım ürünlerinin ithalat miktarının azaltılarak iç üretimin arttırılması amaçlanıyor.
TARIM ARAZİLERİ HİBE DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?
Devlet tarafından verilecek olan hibe desteğinden atıl durumda bulunan, nadasa bırakılan tarım arazisi olan herkes faydalanabilecek. Buna ek olarak Türkiye'de de etkilerini her geçen gün arttıran iklim değişikliğini dikkate alarak buna uygun olarak yağlı tohumlu bitki, hububat ve baklagil üretimini geliştiren tarım arazisi sahipleri de hibe desteğinden faydalanabilecek.
Konu hakkında açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için çiftçimizin kullanımına açacağız” diyerek devletin çiftçinin yanında olduğunun altını bir kere daha çizdi. Son günlerde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrasında ayçiçek ve buğday üretimi yeniden tartışmalara açılmış, bu ürünlerin ithal edilmesi eleştirilere konu olmuştu. Verilen hibe destek ile iç piyasadaki üretimin desteklenmesi ve ithal edilen tarım ürünlerinin miktarının düşürülmesi sağlanacak.