AVM'lerde trafo gerginliği yaşanıyor

Elektrik faturasına gelen zamlar Alışveriş Merkezlerini de olumsuz etkiledi. Cadde mağazaları ile AVM'ler arasında oluşan fatura farkı trafo tartışması yarattı.
AVM'lerde trafo gerginliği yaşanıyor

Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş enerji maliyetlerinde büyük artışa neden olurken bu da faturalara zam olarak yansımıştı. Özellikle de elektrik ve doğalgaz faturasına gelen zamlar vatandaş kadar sanayici, esnaf ve AVM'leri de mağdur etti.

Alışveriş Merkezleri ile cadde mağazaları arasındaki fatura farkı yüzde 70 seviyesine ulaşırken AVM mağazaları trafo talebinde bulundu. Cadde mağazaları ile aynı fiyattan elektrik alabilmek için AVM mağazaları trafo talebinde bulunarak bireysel aboneliğe geçiş yapmak istediklerini açıkladı.

AVM'LER TRAFO MALİYETİ NEDENİYLE TALEBİ KARŞILAMIYOR

AVM yönetimleri bireysel aboneliğe geçişi desteklemekle beraber ortaya çıkacak yüksek trafo ve proje maliyetini ise karşılamak istemiyor. AVM mağazaları ise ne kadar süre ile bu mağazalarda kalacakları belli olmadığı için bu yüksek maliyeti karşılamak istemiyor.

Aylık tüketimleri 900 kilowatt saat sınırını aşmayan cadde mağazaları elektrik tarifesi gereğince elektriğe KDV dahil 3,33 TL öderken aynı tutar için AVM mağazaları 5,50 TL ile 6,00 TL arasında birim maliyeti ödemek zorunda kalıyor. Yaşanan bu fark aynı markaların cadde mağazaları için farklı, AVM mağazaları için farklı faturalar ödemesine ve AVM mağazalarının elektrik faturalarının yüzde 70 oranında daha fazla gelmesine neden oluyor. 

AVM'lerde trafo gerginliği yaşanıyor

AVM'LERDE ELEKTRİK TARİFESİ DEĞİŞECEK Mİ?

Konu hakkında Dünya Gazetesi yazarı Leyla İlhan'a açıklama yapan BMD Başkanı Sinan Öncel, “Enerji çok önemli gider kalemi haline dönüştü. Bu gider kalemi ister istemez ürün fiyatlarına yansıdı. Ekim ayında giyim en fazla ücret artışı yapılan ürünler sıralamasında en üst sıraya yerleşti” diyerek hem Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ile hem de Enerji Bakanlığı'na yazı yazdıklarını belirterek cadde mağazaları için uygulanan tarifenin AVM mağazaları için de uygulanmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ise yaptığı açıklamasında tek çözümün bireysel abonelik olduğunu ancak "Ama trafo yatırımları açısından baktığımızda ciddi bir yatırım maliyeti var. Perakendeci AVM’ye ‘bu yatırımı sen yap, benim ne kadar kalacağım belli değil’ diyor. AVM de ‘sen ucuz elektrik kullanacaksın, ben neden yapayım ‘diyor" diyerek elektrik dağıtımı özelleştiği için devletin yapmasının da mümkün olmadığını dile getirdi ve dağıtım şirketlerinin kolaylık sağlamasını talep etti.