Avrasya Yatırım'dan Merkez Bankası Hakkında Çarpıcı İddia!

Dolar kuru 7 lira sınırından dönerken gün içinde düşüş eğilimi gösteren kur akşama doğru yeniden yükselişe geçti.
Avrasya Yatırım'dan Merkez Bankası Hakkında Çarpıcı İddia!

Dolar kuru 7 lira sınırından dönerken gün içinde düşüş eğilimi gösteren kur akşama doğru yeniden yükselişe geçti. TL değer kaybı yaşarken uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkat çekti. Konuyu değerlendiren Avrasya Yatırım analisti Evren Devrim Zelyut, 70 cent olayı meselesi üzerinden atıfta bulunarak Merkez Bankası rezervi için açıklanan rakamların endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek uyarılarda bulundu. Detaylar haberimizde...

Korana virüsü krizinde dolar kuru büyük bir hızla yükselmeye devam ederken piyasalarda dolar kıtlığ tartışmaları da sürüyor.



Merkez Bankası dolar rezervi sürekli olarak gündeme gelirken özellikle de borç ödemeleri konusunda rezervin yetersiz kalacağı endişesi de iç piyasada dolar kurunun yükselmesine neden oluyor.



70 CENT OLAYI / MESELESİ NEDİR?



1975 ile 1977 yılları arasında Türkiye'de koalisyon dönemi son derece zorlu bir süreçten geçiyor. Bunun ana gerekçesi bizim Türkiye olarak 1973 yılında adeta Kıbrıs'ı işgal etmiş olmamızdır.



Askerimiz adaya çıkt ve adanın büyük bir bölümünü ele geçirdi. Bu çok büyük bir başarıydı ve Avrupa ile Amerika tarafından tabiki karşılıksız bırakılmadı. Türkiye'ye çok büyük ekonomik yaptırımlar uygulandı.



Ambargo uygulanmaya başlandı, iğneden ipliğe hiçbir şey verilmediği gibi hiç bir şey satmasına da izin verilmedi. Türkiye'de büyük bir döviz kıtlığı oluştu .Ancak bunun bedeli vardı ve Türkiye büyük bir kara parçasını kazandı.



Avrasya Yatırım'dan Merkez Bankası Hakkında Çarpıcı İddia!



Şimdi 1975 yılının hac mevsiminde 135 bin kişiye devlet hacca gitme imkanı sağlıyor. Otobüs firmaları ise hükümete baskı yaparak daha fazla yolcu taşımak için kota artış talebinde bulundular. Dönemin başbakanı olan Süleyman Demirel'de otobüs firmalarına diyor ki "ülkenin 70 cente ihtiyacı varken biz size 70 milyon dolar verdik, bunu da takdir edin, lütfen daha fazla talep etmeyin.



Peki, 70 cent olayı meselesi nedir? Bu olayda çok ilginç arkadaşlar. Yurt dışındaki elçiliklere maaşını dış işleri bakanlığı maaşları dolar olarak gönderiyor. Japonya büyükelçiliğine de dolar cinsinden maaşlar gönderiliyor.



Türkiye'den 10 bin 500 dolar gönderiliyor. Japon Büyükelçiliği maaşı bankadan çekecek. 10 bin 500 dolar 70 centlik bir çek yazyor. Ancak çekin ödemesi 70 cent eksik olduğu için yapılamıyor. Bu da o dönemde basında Türkiye çeki ödeyemedi şeklinde haber yapılıyor ve basına konu oluyor.



TÜRKİYE 70 CENTİ BIRAKIN, 1 CENTE BİLE MUHTAÇ DURUMDA!



Döviz ihtiyacını borçlanarak karşılayan bir Türkiye var. Rahmetli Demirel'in sözler ile Türkiye şu anda bırakın 70 centi bir cente bile muhtaçtır. Çünkü Merkez Bankası döviz rezervi alarm veriyor.



Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre 28 Şubat tarihinde 234 milyar liralık bir döviz rezervi var. Kur bu tarihte 6,25 lira. Yani 37 milyar dolar olarak hesaplıyoruz.



Avrasya Yatırım'dan Merkez Bankası Hakkında Çarpıcı İddia!



Bu tarihten sonra ne yazık ki çok dramatik bir düşüş yaşanıyor. 10 Nisan tarihinde bu rakam 177 milyar TL cinsinden 6,70 olarak kuru aldığımızda 26,4 milyar liraya gerilemiş. Yani rezerv adeta erimiş. Dolar vererek ithalat yaptığımız için ne yazık ki bu rakam son derece yetersiz. Bu nedenle risk büyük" değerlendirmesinde bulunarak riskin büyüdüğünü söyledi.



Emlak365.com