Az hasarlı evlerde kira sözleşmeleri sona erer mi?

Deprem felaketinin yaşanması ile beraber ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkilerde yeni sorunlar yaşanmaya başlandı. Bazı ev sahipleri kiracıların kira sözleşmelerinin devamını isterken bazı ev sahipleri de bu sözleşmeleri sonlandırmak istiyorlar.
Az hasarlı evlerde kira sözleşmeleri sona erer mi?

Deprem felaketi Türkiye'de taşları yerinden oynattı. Yıkım olan kentlerde can kayıpları yaşanırken deprem sonrasında devam eden bir hayat da başladı. Bu süreçte ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni sorunlar çıkmaya başladı. Özellikle depremden etkilenen illerde az hasarlı evler için kira sözleşmelerinden kaynaklanan sorunlar yaşanmaya başlandı. Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak durum nedir, az hasarlı evde kira sözleşmesi iptal olur mu? 

KİRA SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

Az hasarlı bir evde bulunan kiracıların güvencesi olan kira sözleşmeleri bazı ev sahipleri için de sığınak oldular. Kanunlara göre eğer evde oturulmaya engel bir durum yoksa ev sahibi kira sözleşmesinin yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılıyor. Ev sahibi kiralama süresi içerisinde oturmaya uygun bir evi muhafaza etmekle yükümlüdür. Eğer ev oturulabilecek durumdaysa kira sözleşmesi de geçerli olmaktadır. Bu durumda kiracı kira sözleşmesini kafasına göre sona erdiremez ve ev sahibine kira ödemesi yapmak zorundadır. 

Deprem psikolojisinden dolayı insanlar kira sözleşmesi olsa bile az hasarlı evlerde kalmak istemiyorlar. Bu durumda ev sahipleri kira sözleşmelerini ileri sürerek kiracılardan kira ücreti talep edebiliyorlar. Deprem sürecine dair henüz bu konuda bir tedbir kararı alınmadığı için ev sahipleri taleplerinde haklı olmaktalar. Bu durumun kiracı lehine değişebilmesi için özel bir yasal değişiklik yapılması veya yönetmelik devreye sokulması gerekiyor. 

Bazı ev sahipleri ise kendi yaşadıkları evlerinin yıkılması durumunda kiracının evden çıkmasını talep edebiliyorlar. Bu durumda ev sahibi kira sözleşmesini kendisi oturacağı için ihtiyaçtan feshedebilme hakkına sahip. Ancak bu da anlaşmazlık nedeni olabiliyor. Bu konuda da deprem bölgesine özel bir uygulamaya geçilmesi ihtimali bulunuyor ama şu anda mevcut uygulamaya göre kiracılar bu koşullarda evden çıkmak durumundalar.