Babadan Çocuklara Gayrimenkul Mirası Kalırken Saklı Pay Oranı Yüzde Kaçtır?

Miras yoluyla gayrimenkullerin devredilmesine dair çok sayıda detay araştırılıyor. Baba gayrimenkullerinin yüzde kaçını çocuklarından ayrı bir başkasına miras olarak bırakabilir?
Babadan Çocuklara Gayrimenkul Mirası Kalırken Saklı Pay Oranı Yüzde Kaçtır?

Miras yoluyla gayrimenkullerin devredilmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kişinin mirasçıları ölümünden sonra gayrimenkullerini paylaştırabilirler. Ayrıca kişi vefat etmeden önce kendi isteği ile de mirasını yasal mirasçıları veya bir başka üçüncü kişilere bırakabilir. Peki miras paylaşımında sıklıkla dile getirilen saklı pay nedir? Bir baba çocuklarını gayrimenkul mirasının yüzde kaçını bırakmak zorundadır. Üçüncü kişilere yüzde kaç oranıyla gayrimenkul mirası bırakılabilir?

SAKLI PAY NEDİR?

Mirasta saklı pay yasal mirasçıların devlet tarafından güvence altına alınan mira shaklarını ifade etmektedir. Bu saklı paylara yapılan herhangi bir müdahale yıllar geçse de iptal edilebilir. bundan dolayı miras paylaşımları saklı paylara riayet edilerek yapılmalıdır. AKsi durumda yapılan miras paylaşımı mahkemece bozulup saklı paylar hak sahiplerine iade edilecektir.

ÇOCUKLARIN MRİASTAKİ SAKLI PAYI YÜZDE KAÇTIR?

Çocukların mirastaki saklı payları farklı şekilde hesaplanmaktadır. Eğer eş hayattaysa ve iki çocukları varsa kişinin vefatından sonra mirasın dörtte biri eşin olacaktır. Mirasta saklı pay yüzde 50 olduğu için de çocukların miras payları buna göre hesaplanmaktadır. Yapılan hesaplamaya göre kişi gayrimenkullerinin yarısını bir üçüncü kişiye miras olarak bırakabilir. Ancak burada eşin durumu belirleyici olmaktadır. Zira eşin miras hakkı herhangi bir şekilde devredilememektedir. Bu açıdan çocukların saklı paylarından daha korunaklı miras hakkı bulunmaktadır.

Aynı niteliklere sahip 10 evi bulunan kişinin eşinin hayatta olmadığı varsayılırsa vefat etmeden önce bu evlerden 5'ini çocukları dışında birisne miras olarak bırakabilir. Çocuklar ise babalarının vefatından sonra 5 evi kendi aralarında paylaştırırlar. Bu durumda çocukların saklı paylarına müdahale edilmemiş olacağında bu mira spaylaşımı mahkemece de bozulmayacaktır. Ancak kişi vefat etmeden önce iki çocuğuna bırakacağı ev sayısını 4 yapıp üçüncü kişiye 6 ev bırakırsa o zaman saklı paya müdahalede bulunulmaktadır ve bu paylaşım mahkemece bozulmaktadır.

Emlak365.com